Annons

Bilda en borgerlig valallians

En svala gör ingen sommar, men lita på att gårdagens aprilmätning från Demoskop/Expressen fick fart på vårkänslorna hos Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann. Socialdemokraterna sjunker som en sten, medan Moderaterna sticker iväg som en raket. I mars var Socialdemokraterna 13 procentenheter större än Moderaterna; i april har M tagit ledningen och har 35,5 procent mot 30,9 för S. Alliansen samlar 50 procent jämfört med 45,2 för de rödgröna. Det är en enastående scen­förändring.

Under strecket
Publicerad

Än så länge talar vi om en enda mätning, fast andra färska undersökningar pekar åt samma håll. Hos Synovate/DN har skillnaden mellan blocken minskat från 19 procentenheter i september 2008 till 9,2 i januari och 3,6 i mars. I Sifo/SvD:s marsmätning mer än halverades skillnaden mellan blocken till 3,6 procent­enheter. Luften strömmar ur den röd­gröna ballongen.

Socialdemokraterna har skriande brist på tidens verkliga hårdvaluta: förtroende. När ekonomin står etta, tvåa, trea och fyra på listan över politikens heta frågor, och när det ska göras den ena tuffa prioriteringen efter den andra, är det inte till Mona Sahlin som väljarna vänder sig.

Annons
Annons
Annons