Annons
X
Annons
X

Bild på död bin Ladin misstänks vara falsk

Snabbt efter att USA tillkännagivit att Usama bin Ladin dödats i en räd av amerikanska styrkor började en bild av vad som påstås vara den döde al-Qaidaledaren spridas.

Men nu väcks farhågor att bilden är fejkad. Nyhetsbyrån Reuters har dragit tillbaka den.

Av SvD
[object Object]
Den högra bilden, tagen i Afghanistan 1998, är spegelvänd och antas ha använts för att framställa den vänstra bilden. Pakistanska medier påstod att fotot föreställde bin Ladins lik. Men bilden var fejk enligt amerikanska myndigheter. Foto: AP/REUTERS

Fotografiet visar bin Ladin med svåra skador i övre delen av ansiktet, och bilden har vistas i flera medier som angett att den föreställer al-Qaidaledaren efter att han dött.

Men mycket tyder på att bilden är falsk. På flera nätsidor läggs fotot upp bredvid ett gammalt foto på bin Ladin när han levde, samt ett foto på en okänd död eller mycket skadad man.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då syns det tydligt att nederdelen på ansiktet som ska föreställa en död bin Ladin tycks identisk med bilden där al-Qaidaledaren levde, medan överdelen ser exakt ut som bilden av den okände mannen.

  Annons
  X

  Det verkar därför sannolikt att någon helt enkelt fogat ihop de båda bilderna.

  Nyhetsbyrån Reuters drar tillbaka ett webb-tv inslag där stillbilden förekommer, på grund av uppgifterna att fotot kan vara fejkad.

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Den högra bilden, tagen i Afghanistan 1998, är spegelvänd och antas ha använts för att framställa den vänstra bilden. Pakistanska medier påstod att fotot föreställde bin Ladins lik. Men bilden var fejk enligt amerikanska myndigheter.

  Foto: AP/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X