Annons
X
Annons
X

Bilbränder kan ge dyrare försäkringspremie

En bilförsäkring för en och samma bil kan variera med flera tusenlappar beroende på var du bor visar en ny undersökning. Är området högt drabbat av skadegörelse såsom bilbränder kan försäkringsbolaget höja premien.

Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.
Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad. Foto: MALIN HOELSTAD

Anna är i 40-årsåldern, bor i bostadsrätt och parkerar sin Audi A4 2,0 på gatan. Om hennes hem ligger i Stockholm kostar bilförsäkringen 10 023 kronor, bor hon i stället i Örnsköldsvik är den nästan 40 procent billigare. Även inom Stockholm varierar priserna. En bilförsäkring är dyrast i Botkyrka och billigast i Norrtälje.

Prisjämförelserna är framtagna av jämförelsetjänsten Compricer. Enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, påverkas variationerna i pris av flera faktorer såsom vilken bil som försäkras och ägaren ålder, men även bostadsområdet spelar roll. Större risk för stöld och skadegörelse såsom bilbränder kan ge en dyrare bilförsäkring.

– Det är självklart så att försäkringsbolagen ser över hur många inbrott och bilbränder som sker i området, och är det många blir försäkringspremien högre, säger Christina Söderberg.

Annons
X

Flera försäkringsbolag som SvD varit i kontakt med bekräftar att bilförsäkringen kan bli dyrare vid ett stort antal bilbränder under en lång tid i ett bostadsområde.

– Det här med bränder är ett riktigt ofog som ungdomarna håller på med. Det belastar inte bara samhället utan även enskilda. Ju mer det brinner desto mer får ju den enskilde betala i höjd försäkringspremie, säger Mats Green, produktspecialist för motorförsäkringar på Länsförsäkringar Stockholm

Även If, Trygg Hansa och Folksam uppger att bilbränder kan få effekt på försäkringspremien, men precis som Länsförsäkringar poängterar deras representanter att det krävs att problemen håller i sig under en lång tid för att priset på bilförsäkringen ska höjas. I Södertälje brann exempelvis över 1 200 bilar mellan 1996 och 2010 vilket fick effekt på bilförsäkringspremien hos flera försäkringsbolag. 2012 var Södertälje Stockholms åttonde dyraste kommun när det kom till att teckna bilförsäkring.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under de fyra senaste nätterna har bilar satts i brand i bland annat Husby. Natten mot onsdagen sattes bilar i såväl norra som södra utkanterna av Stockholm i brand. Men bilbränderna i Husby kommer enligt försäkringsbolagen inte resultera inte i högre försäkringspremie, såvida de inte håller i sig under lång tid. Jan Samuelson, chef för privatmarknad motor på Folksam, anser inte att det finns anledning för boenden i området att i nuläget oroa sig för höjd bilpremie.

  – Det som sker nu får ingen effekt, men forstätter utvecklingen månad efter månad och år efter år då kommer det tyvärr att spela roll, säger Jan Samuelsson.

  Han anser däremot inte att bostadsorten är den viktigaste faktorn för priset på försäkringspremien, vilken typ av bil och ägarens ålder är mer avgörande.

  – Men det är klart att det finns skillnader mellan Stockholm och Norrlands inland. I Stockholm både krockas det och stjäls det mer. Men det är också där bilägarna får ut mest skadeersättningar. Många utbetalda ersättningar ger högre premier.

  Compricers jämförelse visar dessutom att valet av försäkringsbolag spelar större roll än valet av bostadsort för priset. För Anna i exemplet ovan boende i Stockholm kan priset på en bilförsäkring skilja 6 368 krosnor mellan det dyraste och billigaste bolaget. Medan att flytta till Örnsköldsvik skulle sänka genomsnittspriset på försäkringen med 2 812 kronor, från 10 023 kronor till 7211 kronor.

  – Men bor man i områden med höga försäkringspremier kan man tjäna extra mycket. Försäkringsbolagen har olika skadehistorik och fokuserar på olika kundgrupper och bilmodeller, säger Christina Söderberg.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X