Annons
X
Annons
X

Bilbomb vid svenskt konsulat

En bilbomb har exploderat utanför Sveriges konsulat i Benghazi i Libyen, uppger vittnen för Reuters. Inga svenskar uppges vara skadade.

Av SvD, TT
Stor förstörelse inne på Svenska konsulatet i Benghazi.
Stor förstörelse inne på Svenska konsulatet i Benghazi. Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS

En bilbomb exploderade utanför Sveriges honorärkonsulat i Benghazi strax efter klockan 11 på fredagen.

Kent Öberg vid UD:s presstjänst säger till SvD att inga svenskar uppges ha skadats.

Det rör sig om en bilbomb som exploderat, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det bekräftas av UD:s Kent Öberg efter att UD har fått kontakt med konsulatets personal.

Annons
X

– Det finns inga uppgifter om att personal ska ha skadats. Det rör sig om vissa skador på fastigheten, främst fönster som har krossat, säger han.

Anders Nilsson, tidigare generalkonsul åt Sverige i Libyen och i dag konsul åt Finland, var på plats när explosionen inträffade.

– Plötsligt hör vi en ordentlig explosion. Fönster och allting gick sönder. Märkligt att jag inte blev träffad av något splitter, säger Anders Nilsson
till Sveriges Radio.

När SvD når Anders Nilsson ber han att få återkomma:

– Det är totalt kaos här, säger han.

För TT beskriver Nilsson hur en bil körde upp framför konsulatet halv tolv lokal tid. Föraren lämnade bilen och strax därefter skakade den kraftiga explosionen byggnaden.

– Bomben exploderade och förstörde hela entrén. Fönstren på första och andra våningen, allting blåstes ut, säger han.

– Hela huset är täckt av sot därinne och nu håller vi på att ta emot samtal och jobba med att säkra huset.

Enligt AP uppger en libyisk säkerhetskälla att bomben detonerades med fjärrkontroll i vad som beskrivs som ett av de mer exklusiva kvarteren i Benghazi, Libyens näst största stad.

Konsulatet är stängt i dag fredag då det är en ledig dag i den muslimska världen.

UD
avråder från resor till Libyen med undantag för Tripoli. Det svenska honorärkonsulatet är stängt för besökare av säkerhetsskäl.

Flera explosioner har enligt den saudiska tv-kanalen al-Arabiyya inträffat utanför konsulatet i Benghazi. Enligt internationella medier har ingen människa skadats vid explosionerna, skriver TT.

– Vi håller på att gå igenom situationen självklart. Vi har inga personskador inne i konsulatet, säger utrikesminister Carl Bildt till TT på telefon från Turkiet.

Han säger att det är materiella skador, men vet inte hur kraftig explosionen var eller vad effekten blev utanför.

Kort efter explosionen känner Bildt inte till någon särskild hotbild mot konsulatet.

– Nej, inte specifikt som jag är medveten om. Men vi har ju haft en hotbild mot västliga intressen tidigare. I början på året hade vi anledning att be alla västerlänningar lämna Benghazi. Sen är vi självklart medvetna om den allmänt osäkra situationen i Libyen och i Benghazi.

Svenska honorärkonsulatet ligger inte långt från det egyptiska konsulat som utsattes för ett bombattentat i augusti, rapporterar mediebolaget al-Jazira.

Den 11 september i fjol attackerades USA:s konsulat i Benghazi av beväpnade män. USA:s ambassadör Christopher Stevens och ytterligare tre amerikanska medborgare dödades.

Sådana attacker har skyllts på islamistiska grupper men ingen har tagit på sig ansvaret, skriver AFP. Inte heller har någon ännu tagit ansvar för attacken på fredagen vid svenska honorärkonsulatet.

Libyens överste, Abdullah Zaidi, bekräftar attentatet i ett uttalande och säger vidare att en kraftfull explosion utanför Sveriges konsulat orsakade stora skador men inga dödsoffer, rapporterar al-Arabiyya.

Bomben kommer dagen efter att Libyens
premiärminister Ali Zeidan förts bort av beväpnade män. Han
släpptes fri strax därefter.

Enligt uppgift ska även det danska konsulatet finnas i samma byggnad. Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för sprängattentatet, uppger Reuters.

UD i Stockholm är ännu osäkert på om det danska konsulatet ligger i samma byggnad. Däremot ligger Finlands honorärkonsulat i byggnaden.

Explosionen sker bara dagar efter att en USA-ledd attack grep en al-Qaidamedlem i Tripoli, något som väckt ilska bland libyska islamistiska militanter, enligt Reuters.

Säkerhetsläget i Libyen har under lång tid varit mycket oroligt och särskilt Benghazi har drabbats av bombdåd och andra attentat, främst riktade mot poliser och säkerhetstjänstemän.

Dagtid är läget i Benghazi överlag lugnt, men den svaga centralregeringens kontroll över säkerhetsläget i Benghazi är obefintlig, enligt Mellanösternexperten Hamdi Hassan.

– Regeringen känner sig helt förlamad och oförmögen att göra något, säger han i telefon till TT från den libyska huvudstaden Tripoli.

– Läget är väldigt allvarligt.

Motsättningarna mellan regionen Tripolitanien i väst och Cyrenaika i öst, där Benghazi ligger, har sedan länge slitit i landet och många i Benghazi har krävt större självständighet från Tripoli.

Benghazibor har anklagat centralregeringen för en orättvis fördelning av resurser, men det finns också gamla lokala konflikter som pyr under ytan.

– Det finns en känsla av att man inte fått ta del av ekonomiska tillgångar, men även gammal fiendskap mellan klaner, säger Hassan.

Benghazi ligger geografiskt nära bland annat staden Derna, som sedan lång tid setts som en knutpunkt för militanta islamistiska grupper.

De har haft svårare att slå rot i Tripoli, där starka milisgrupper slår vakt om sina egna områden och intressen.

Vet du mer? Mejla webbredaktion@svd.se mailto:webbredaktion@svd.se Mejla till webbredaktion@svd.se mailto:webbredaktion@svd.se

SvD och TT

Annons
Annons
X

Stor förstörelse inne på Svenska konsulatet i Benghazi.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 1 av 8

Konsulatet håller stängt i dag fredag då det är en ledig dag i den muslimska världen.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 2 av 8

Bilbomben skadade svenska konsulatets fasad och närliggande byggnader.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 3 av 8

Säkerhetspersonal undersöker skadorna av bomben.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 4 av 8

Inga personskador efter bilbomben på svenska konsulatet.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 5 av 8

Enligt AP uppger en libyisk säkerhetskälla att bomben detonerades med fjärrkontroll i vad som beskrivs som ett av de mer exklusiva kvarteren i Benghazi.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 6 av 8

Bilbomben exploderade utanför Sveriges honorärkonsulat i Benghazi strax efter klockan 11 på fredagen.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 7 av 8

Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för sprängattentatet, uppger Reuters

Foto: MOHAMMED EL-SHAIKY /AP Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X