Annons
X
Annons
X

Bilarna som felparkerar oftast

Ägare av bilmärken som Porsche och Mercedes felparkerar oftare än personer som kör Audi och Saab. Porsche felparkeras tre gånger så ofta som Volvo, visar siffror som Metro tagit fram. ”Den enkla förklaringen är att det inte är lika känsligt att få en p-bot för dem som tjänar mycket pengar”, säger Jan Prestberg på trafikkontoret i Stockholm till SvD.se.

Ägare av lyxbilar som Porsche, Mercedes och Lexus felparkerar betydligt oftare än personer som kör till exempel Saab. I topp ligger dock Jeep-ägare, visar statistiken som Metro tagit fram. Uppgifterna baseras på antalet p-böter och hur många bilar av ett visst märke det finns i Stockholm.

I botten av tio i topp-listan ligger Chrysler på en åttonde plats, Peugeot på en nionde och Audi på en tionde plats.

Enligt tidningen felparkeras Porsche tre gånger så ofta som Volvo.

Annons
X

– De tycker att de står lite över andra människor, säger Gunnar Aronsson, professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet till Metro.

På trafikkontoret har man en klar bild över varför dyrare bilar oftare felparkeras.

– Den enkla förklaringen är att det inte är lika känsligt att få en p-bot för dem som tjänar mycket pengar, säger Jan Prestberg på trafikkontoret i Stockholm till SvD.se.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han fortsätter:

  – Det är just felet med parkeringsanmärkningar. De drabbar de mindre bemedlade betydligt hårdare än de med mycket pengar.

  Men också Volvo-ägare bryter ofta mot reglerna, visar siffrorna från trafikkontoret i Stockholm.

  Mellan 1 maj 2007 och 30 april 2008 fick 3 182 Volvo-bilar parkeringsböter när de ställt sig på ett övergångsställe i Stockholm och 7 116 Volvo-bilar fick böter efter att ha ställt sig på en plats där det råder p-förbud. I båda kategorierna hamnar Volvo i topp, men då är siffran inte viktad mot hur många Volvo-bilar det finns i Stockholm.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X