Annons
X
Annons
X
Motor
Kommentar

Jonas Fröberg: Bilarna blir rullande ”internetsaker”

Fötterna värker, tankarna snurrar. Efter två dagar på världens största techmässa har vi fått ledtrådar hur teknik och relationer ska utvecklas det närmaste året. Här är en spaning om relationer – på många nivåer.

CES-mässan 2017
Elsuven från Faraday Future.
Elsuven från Faraday Future. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

LAS VEGAS Blänkande mitt i en stor monter stod den – CES-mässans största snackis, den nya hypersnabba elsuven från Faraday Future, produktionsfärdig.

Faraday Future är det första nya rena elbilsbolag efter Tesla som på allvar ses som som en inbrytare i bilindustrin. Intresset djupnade av en vag doft av fiasko: Den kinesiske huvudägaren Jia Yueting har skral kassa och nu söks nya investerare. Kanske finns det någon riskintresserad som läser just det här just nu?

Låt oss fortsätta bland bilutställarna. Det sorlar när vi går runt hos Volkswagen, Mercedes, Nissan, Honda, Ford, där varje färg, varje designad svepning har en tanke i de påkostade montrarna. Några meter bredvid står små marknadsliknande stånd i långa rader, med eftermarknads-bilhögtalare som tagna ut Hobbexkatalogen 1987. En kulturkrock som faktiskt är en charm med mässan.

Annons
X

Vilket av de stora bilbolagen kan lansera självkörande bilar – på riktigt – ute på marknaden?

Men det är i bilmontrarna vi märker hur få de viktiga bilmodellnyheterna är.

I stället slås bilbolagen ljudligt på stora trumman för uppkopplat och självkörande. Men kanske ännu intressantare: För alla nya samarbeten – låt oss kalla dem relationer – med techbolagen när bilarna ska bli rullande ”internetsaker” och körande robotar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I den tämligen grabbiga bilindustrin växte en prestigefylld tävling, (nästan i klass med ”vem är världens största biltillverkare?”) fram under mässdagarna. Den gick ut på: Vilket av de stora bilbolagen kan lansera självkörande bilar – på riktigt – ute på marknaden?

  BMW, som just inlett en relation med processor-giganten Intel och sensorbolaget Mobileye sade år 2021. Audi, vars självkörande suv Q7 åkte runt i en fålla utanför, drämde till med år 2020 – Audi glänste nämligen i kapp med sin nya relationspartner – det kalifornienbaserade techbolaget Nvidia, som tillverkar de superdatorer i bilen som styr allt det självkörande.

  Men då kom Volvo, som delade monter med sin stadiga relationspartner Ericsson, och som just bildat ett sambolag med sin andra relationspartner Autoliv om självkörande bilar (men som också har en relation vid sidan om med Nvidia) och slog alla genom att säga ”innan 2020”.

  Nissans vd Carlos Ghosn, som höll ett av de eftertraktade huvudtalen (key notetal) levererade mest munläder och ingen ny konkret uppkopplad elbil som det spekulerats om.

  Men även om bilarna drog uppmärksamhet, var de bara en mindre del av mässan. Och alla nya relationer.

  LG:s Hub-robot. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Vi trampade vidare och kom fram i trängseln till det stora elektronikföretaget LG:s gigantiska monter och blickar på deras nya lilla runda Robot. Den går under namnet Hub och har en relation med din telefon och allt annat uppkopplat i hemmet. Du kan ropa på den och be den sätta igång luftkonditioneringen eller tvättmaskinen.

  Men det stannar inte där. Hub kan även le mot dig och nicka instämmande. Plötsligt inser vi en stark trend: Roboten Hub är en typisk representant för sakernas internet – alltså uppkopplade prylar som blir allt mer smarta, människolika och styrs med röster och rörelser. Och som skapar relationer.

  En intressant kamp bakom kulisserna är vilka som levererar systemen för styrningen. Redan förra året lanserade Google sin ”Assistant” som skulle ta upp kampen med Amazons Alexa och röststyrningen Echo.

  I år kämpade Amazon och Google ett hårt slag, men ännu dominerar Amazons Alexas röststyrning i det mesta från Samsungs robotdammsugare, kylskåp till LG:s till lilla roboten Hub.

  Allt detta kan vi även sätta in i nästa trend – det uppkopplade hemmet. Amazon och Google vill att du ska ha en personlig relation med, jo just det, dessa globala techgiganter. De vill att du ska se deras produkter som en hygglig kompis som du kan ropa ut allt du vill ha hjälp med i hemmet.

  Visst, VR-glasögon blev förra årets julkapp, men sanningen att säga har VR haft en märklig position, med billiga VR-glasögon som varit för dåliga och alltför dyra som varit bra.

  Två japaner tittar på en tunn tv. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Tv-apparater utgör CES-mässans historiska utgångspunkt alltsedan 1967. Och fortfarande blir ofta det som visas CES-mässan det som sedan blir stort under året. I år var florstunna Oledskärmar på allas läppar.

  Till sist denna fullkomliga pärla: En hårborste från Kérastase med mikrofon som lyssnar av ditt hår när du borstar och analyserar det. Den är din för ynka 200 dollar.

  Annons
  Annons

  Elsuven från Faraday Future.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

  LG:s Hub-robot.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

  Två japaner tittar på en tunn tv.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X