Bil i Danmark – snuskigt dyrt

Nybilspriset i Europa skiljer sig ordentligt mellan olika europeiska länder. Schweiz är billigast och Danmark är dyrast. Men det betyder inte att man ska bege sig till Schweiz för att inhandla bilen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt analyshuset Roadtodata:s så kallade Euro Index är det stora skillnader mellan vad europeiska konsumenter får betala för bilen. Indexet listar konsumentpriset för fabriksnya bilar i 19 europeiska länder. Indexet inkluderar respektive lands fordons- och importskatt, och är viktat försäljningsvolymer.
De danska bilköparna betalar överlägset mest för den nya bilen. Jämfört med medelpriset i euroområdet betalar konsumenterna i vårt nordiska grannland 93 procent mer för en ny bil. Det som påverkar de danska priserna är deras så kallade registreringsavgift, även kallad lyxskatt, som uppgår till uppemot 180 procent av bilens värde.

Få andra länder har någon jämförbar registreringsavgift liksom den i Danmark. I de europeiska länder där invånarna måste betala en liknande avgift är kostnaden betydligt lägre. I Holland betalar man till exempel ”enbart” 45,2 procent i registreringsavgift, rapporterar den danska dagstidningen Berlingske Tidene. Holland placerar sig som fjärde dyrast land i Roadtodata:s index.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons