Annons

Big bang-maskinen har satt världsrekord

GENÈVE Den omskrivna big bang-maskinen vid Cern har satt nytt världsrekord. Den högsta energin någonsin har uppnåtts i partikelacceleratorn som ska förklara universums uppkomst.

Under strecket
Publicerad

Efter att ha stått stilla i ett år är nu partikelacceleratorn LHC vid europeiska forskningscentret Cern redo att köras igång igen. Svenska Dagbladet fick göra ett exklusivt besök inför starten.

Foto: MARTIAL TREZZINIBild 1 av 6

Innuti Atlas, världens största partikeldetektor. Atlas är en av fyra detektorer som ska leta efter partiklar i LHC, Large Hadron Collider.

Foto: CERNBild 2 av 6

I kontrollrummet (som ligger i marknivå) för Atlas-detektorn vid partikelfysiklaboratoriet i Cern är det febril aktivitet.

Foto: JENNY ALVÉNBild 3 av 6

Forskarna Vincent Hedberg och Marco Bruschi framför Atlas-detektorn.

Foto: CERNBild 4 av 6

Forskaren Richard Jacobsson vid LHCb-detektorn skannar ögonen i ögonskannern på väg ner i till detektorn.

Foto: JENNY ALVÉNBild 5 av 6
Bild 6 av 6

Världsrekordet i energi deklarerades på måndagen vid partikelfysiklaboratoriet på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Under natten lyckades man få protonstrålarna som snurrar i motsatt riktning i acceleratorn att uppnå 1,18 TeV.

Det slår det tidigare rekordet på 0,98 TeV som sattes vid partikelacceleratorn Tevatron i Chicago 2001. På sikt vill man uppnå 7 TeV. Det betyder att man har ökat protonernas energi 1300 gånger från vilomassan.

Annons
Annons
Annons