Biennalen en explosion i färg och form

Under strecket
Publicerad
Annons

Konstnärsgruppen Guerilla Girls.
Flodhäst av lera, skapad av Jennifer Allorga och Guillermo Calzadilla. Tidningsläsaren är en del av installationen. Foto: Chris Helgren/Reuters
Ed Ruscha, The Old Tech-Chem Building, 2003. Akryl på duk, 123 x 278 cm.
En besökare betraktar en målning av Gilbert & George i den brittiska paviljongen. Foto: Chris Helgren/Reuters
Pressvisningens första dag har passerat och jag försöker samla intrycken. Så många och så mycket och ännu har jag bara sett knappt hälften. Arsenalen och alla utställningar utanför biennalområdet återstår.
Men det är inte samma tryckande hetta som vid förra öppningen av Venedigbiennalen. Det är heller inte samma trängsel då antalet besökare med rätt att ackreditera sig som press starkt har begränsats.
Man märker också från de medverkande svenska institutionernas sida en större öppenhet visavi gästerna, men det kunde vara ännu bättre. Exkluderingen som gällde vid utdelandet av biljetter till förra biennalens sociala begivenheter tycks ha lättat.
Men
ännu förvånar det att det långt ifrån är självklart att skrivande press bjuds in till dessa tillställningar. Här erbjuds möjligheter att knyta informella kontakter, nödvändiga för det journalistiska arbetet. Men i konstvärlden står antalet inbjudningar i paritet till den sociala status du har lyckats skapa dig genom att känna rätt människor, alldeles oavsett din professionella nivå och anledning att vara där.

Årets upplaga har ställts samman av två spanska kuratorer, Rosa Martínez och María de Corral. Det är första gången två kvinnor ansvarar för biennalens uppläggning vilket har skapat förväntningar på en jämnare könsfördelning och en annan tematik.
”La Biennale Femminista” står det på en av de affischer som konstnärsgruppen Guerilla Girls har satt upp i entrén till Arsenalen. I vanlig ordning presenterar de procentuella fakta kring antalet kvinnor och färgade i konstvärlden och konstaterar att denna biennal har hela 38 procent kvinnliga medverkande. 1995 var antalet 9 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons