Annons

Bidrag till skolägare varierar stort

Skolan klarar inte sitt uppdrag att kompensera för elevers olika bakgrunder och hemförhållanden. Ett nytt statsbidrag ska öka chanserna till likvärdig utbildning för alla. Arkivbild.
Skolan klarar inte sitt uppdrag att kompensera för elevers olika bakgrunder och hemförhållanden. Ett nytt statsbidrag ska öka chanserna till likvärdig utbildning för alla. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nästa år får landets skolhuvudmän dela på 3,5 miljarder kronor i statsbidrag för att minska kunskapsklyftorna mellan skolor och elever.

De mest behövande skolägarna kan få mer än 10 000 kronor per elev, medan de minst behövande har rätt till några hundra kronor.

TT
Publicerad

Familjebakgrund har fått allt större betydelse för en elevs chanser att lyckas med studierna. Mot den bakgrunden införs ett nytt statsbidrag för grundskolan, viktat så att elever och skolor med tuffare förutsättningar får mer.

I en första omgång, för 2018, ska Skolverket fördela en miljard kronor. Myndigheten har nu också satt ramarna för 2019 års bidrag, på totalt 3,5 miljarder kronor. En sammanställning TT tagit del av visar att elva olika friskoleägare har rätt till de högsta beloppen per elev 2019, följda av Ljusnarsbergs och Högsby kommuner. Samtliga dessa har relativt få elever, men bidragsnivån ligger på 8 500–11 700 kronor per elev. Summorna baseras på flera uppgifter om elevernas bakgrund – svensk eller utländsk, hemförhållanden och bostadsområde.

Annons
Annons
Annons