Erik Bergin:Biden anklagas för att stå handfallen

Erik Bergin
Biden-administrationen kritiseras av båda parterna i konflikten mellan israeler och palestinier.
Biden-administrationen kritiseras av båda parterna i konflikten mellan israeler och palestinier. Foto: Alejandro Alvarez/TT

Joe Bidens administration anklagas av båda sidor för att stå handfallen inför den eskalerande konflikten. Utrikesminister Antony Blinken har backat upp Israels rätt att försvara sig och återinfört ekonomiskt stöd till palestinier – men alla är överens om att det inte räcker.

Under strecket
Publicerad
Rabin, Clinton och Arafat 1993.

Rabin, Clinton och Arafat 1993.

Foto: Ron Edmonds/TT
USA:s president Joe Biden.

USA:s president Joe Biden.

Foto: Andrew Harnik/AP
Annons

Det finns en bild som osar symbolik från 1993 där president Bill Clinton står med Israels premiärminister Yitzak Rabin som skakar hand med PLO-ledaren Yassir Arafat. De hemliga förhandlingarna i Oslo det året gav överenskommelsen om att Israel skulle dra sig tillbaka från Gazaremsan och Västbanken, och slog fast palestiniernas rätt till självstyre där. Rabin, Israels utrikesminister Shimon Peres och Arafat tilldelades fredspriset året därpå.

Nära 30 år senare är ett fredsavtal betydligt mera avlägset än det var 1993. Och ännu en amerikansk president får lära sig den hårda vägen att det inte går att administrera Israel-Palestina-konflikten halvhjärtat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons