Annons
X
Annons
X

Biblioteken ska satsa på böcker

Jag vet inte vilket som är mest provocerande: ett ställe som kallas leksaksbibliotek eller att stället placeras i just Hammarby sjöstad.

Det har förts en långdragen diskussion om det befintliga, alltför trånga, biblioteket i stadsdelen. I lokaltidningen citerades för en tid sedan en sjöstadsbo som ansåg det helt onödigt med bibliotek, för om hon ville ha en bok köpte hon den. Kanske är det med hänsyn till den attityden som man nu alltså satsar på enorma lekytor och leksaksutlåning i nya Lumabiblioteket som ska öppna i februari.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I förra veckan kunde vi här i SvD läsa om läsningens enorma betydelse: hur knäckandet av läskoden skapar en revolution i barnets huvud. Hur läsandets språkhantering stimulerar barnets förmåga att reflektera över sig själv och hur detta i förlängningen ökar barns empatiska förmåga. Att lära sig läsa är ett stort steg mot förståelsen för andra människor. Och hur ska vi få barnen att läsa själva? Genom att tidigt ge dem starka läsupplevelser som ger mersmak, förstås.

  Annons
  X

  I veckan dessförinnan skrev Stefan Eklund i en kommentar till SD:s framgångar att urholkningen av kulturpolitiken lett till kunskapsbrister hos unga. Vart tredje barn saknar tillgång till skolbibliotek, bibliotekarieutbildningen fokuserar allt mindre på skönlitteratur och kvalitetsbegreppet när man diskuterar kultur för unga glöms nästan alltid bort. Och detta är ju ingen ny kunskap. Ändå väljer Stockholms stadsbibliotek att satsa på leksaker i stället för läsning.

  Inget fel på lekytor och leksaksutlåning i sig – särskilt som stadens öppna förskolor försvinner en efter en. Stiftelsen Retoy, som står för verksamheten i det nya Lumabiblioteket, grundar sitt arbete i vällovliga värderingar om hållbar utveckling. Men varför inte kalla det lekotek, skilja det från biblioteksverksamheten och placera det i ett mindre välbärgat område? Sjöstadens föräldrar har garanterat råd att köpa leksaker till ungarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X