Bibliotekarier - stå upp för litteraturen

BIBLIOTEK 2.0 Genom att inrikta sig på kunddialog, spel och nya medier håller Sveriges bibliotekarier på att banali­sera och avintellektualisera sig själva. Det skriver författaren Christer Hermansson, som vill sätta litteraturen i centrum igen.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Stefan Themersons bok ”Vov vov eller vem dödade Richard Wagner?” befarar huvudpersonen Lampadephor Metaphrastes att någon en dag ska finna det ­logiskt att kapa av hans vänstra ben och högra arm. Jag brukar ofta tänka på den boken när jag reflekterar över den onyanserade debatt som pågår i landet om begreppet Bibliotek 2.0. Frågan är om inte de svenska biblioteka­rierna redan har blivit av med ­eller håller på att förlora stora ­delar av intellektet. Jag undrar vilka egenskaper som är väsentligast för en samtida bibliotekarie nu när folket ska in, grindvakterna och hierarkierna ska försvinna på folkbiblioteken, om man ska tro på vad stadsbibliotekarie Inga Lundén i Stockholm uttryckte i tidningen Vi nyligen.

Michael Casey, mannen som lanserat Bibliotek 2.0 i USA, var i Sverige i maj 2007 och berättade hur hans bibliotek arbetade. Låt människor vara med och påverka. Enkäter och fokusgrupper. Interaktiv webb. Ökad delaktighet och inflytande för bibliotekens användare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons