Annons
X
Annons
X

Bibliotek lönar sig

I Danmark har ekonomer för första gången undersökt vad folkbiblioteken betyder för BNP. Enligt studien bidrar biblioteken med två miljarder per år till BNP, genom att stimulera barns läsande och bidra till höjd utbildningsnivå i samhället.

Foto: HASSE HOLMBERG/TT.

Det kan låta som en självklarhet - att satsningar på bibliotek är bra för samhället. Men nu finns reda siffror som visar att bibliotek har en effekt på produktivitet och samhällsekonomi.

Det är det danska konsultbolaget Copenhagen Economics som analyserat folkbibliotekens ekonomiska betydelse, rapporterar tidningen Politiken.

Studien visar att biblioteken bidrar med två miljarder per år till Danmarks BNP, genom att väcka barns läslust.

Annons
X

Biblioteken är en av de viktigaste krafterna för att stimulera barns läsande utanför skoltid. Genom att förbättra barns läsförmåga bidrar biblioteken till en högre utbildningsnivå i samhället, vilket i sin tur påverkar produktivitet och BNP.

Sedan tidigare vet man att biblioteken värderas högt av medborgarna. Men bland beslutsfattare betraktas biblioteken ofta mest som en kostnadspost. I Danmark kostar biblioteksdriften runt 2,5 miljarder per år.

”Ute i kommunerna finns det en tendens att se biblioteken som en utgift, som man ska skära i”, säger Steen B Andersen ordförande i Danmarks biblioteksförening.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han hoppas att den nya studien ska få beslutsfattarna att tänka till innan de beslutar om nedskärningar, och få dem att väga in samhällsekonomiska aspekter av nedskärningar - eller satsningar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HASSE HOLMBERG/TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X