HimmelriketBibelsprängd tvivlare på jakt efter trons mysterium

Emmanuel Carrère är född 1957 i Paris. Han medverkade i den franska bibelöversättningen från 2001, något som gör avtryck i den senaste romanen.
Emmanuel Carrère är född 1957 i Paris. Han medverkade i den franska bibelöversättningen från 2001, något som gör avtryck i den senaste romanen. Foto: IBL

Tänk Knausgård som bibelforskare, så kommer du ganska nära Emmanuel Carrères ”Himmelriket”. Hans personliga och mycket spekulativa roman om den tidiga kristendomens historia blev en stor succé i Frankrike för tre år sedan och finns nu på svenska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är någonting med liknelsen om den förlorade sonen som aldrig upphör att beröra nya läsare. Berättelsen som Jesus lägger fram i Lukasevangeliet, om den otacksamme och egocentriske sonen som begär ut sitt fadersarv i förskott, förslösar alltsammans på utsvävningar, sjunker så lågt att han inte ens tillåts äta med svinen, men som när han nedslagen och skamsen återvänder hem möts av en fader som med öppna armar springer honom till mötes. Gödkalven slaktas, en ring sätts på sonens finger och stor fest utbryter.

Liknelsen är ett litterärt mästerverk och förmodligen evangeliernas starkaste bild av den kristna guden – en Gud som inte i första hand vi måste söka, utan som med hela sitt hjärta söker oss, en Gud som älskar syndare, som i överflöd ger av sin outsinliga nåd. Kort sagt, en Gud som är kärlek.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons