Annons
Recension

BibelnBibeln en storslagen saga

GUDS ORD Niklas Rådströms djärva försök att sammanfatta böckernas bok blir en magnifik och välspelad föreställning. Tolkningen av ­Bibeln manar till debatt om de religiösa texterna.

Under strecket
Publicerad

Det går inte att komma undan Bibeln. Religiösa texter bildar ett fundament för hur vi lever våra liv och vad vi förstår som sanning. Vi behöver hopp, en fallskärm inför hoppet från livet till döden. Vi längtar efter absoluta regelverk. Vi vet att Bibeln är en konstruktion, sammansatt århundraden efter Jesu död för att legitimera den nya religionen kristendom. Vi vet att det nya prästerskapet kom att använda detta kompilat som maktinstrument. Att kunna sin bibel är ändå att vara del av ett samtal om livet genom årtusenden. Världen är en scen, Gud dess regissör. Sant eller falskt?

Göteborgs stadsteater, och Niklas Rådström, gör nu ett djärvt försök att sammanfatta böckernas bok. 4,5 timmar lång är uppsättningen men rör sig snabbt genom texterna – och diskussionen om den. Tolkningen är ett debattunderlag där Rådström ger oss en splittrad Gud med en trio ansikten, tar upp religiös terrorism och ger oss en poetisk slutakt.

Annons
Annons
Annons