Bhuttos son tar över partiet

Han är bara nitton, studerar historia på universitet i Oxford i England och saknar helt politisk erfarenhet. Men Bilawal är son till den mördade pakistanska politikern Benazir Bhutto, och det vägde tyngre än något annat argument.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Den dödade Benazir Bhuttos make Asif Ali Zardari (med vit huvudbonad) och sonen Bilawal efter Bhuttos begravning utanför Nauderoi Pakistan den 28 december.

Den dödade Benazir Bhuttos make Asif Ali Zardari (med vit huvudbonad) och sonen Bilawal efter Bhuttos begravning utanför Nauderoi Pakistan den 28 december.

Foto: REUTERS (ARKIV)
Annons

På en presskonferens igår kväll meddelades det att Bilawal utsetts till moderns efterträdare som ordförande för det Pakistanska folkets parti, PPP. Det kan komma i regeringsställning efter nästa allmänna val, i vilka partiet kommer att ställa upp, sades det också. Talesmän för partiet uppmanar samtidigt en annan oppositionsledare, Nawaz Sharif, som sagt att hans parti kommer att bojkotta valet, att ompröva det beslutet. Men när det blir val vet man ännu inte. Den 8 januari var den stipulerade valdagen innan mordet på Benazir Bhutto i torsdags. Men nu måste det antagligen skjutas upp, och förslagen om hur länge man ska vänta varierar mellan tolv veckor och fyra månader.

PPP bildades 1967 av Benazirs far, Zulfikar Ali Bhutto, som avrättades 1979 av den dåvarande militärregimen – och det är uppenbart att partiet måste ledas av någon från Bhutto-klanen för att kunna leva vidare. Symboliken –och kontinuiteten – är viktig, därför valet av Bilawal. Men han kommer enligt planerna att återvända inom kort till Oxford för att fortsätta sina studier. I hans frånvaro kommer partiet att ledas av Benazirs änkling och Bilawals far, Asif Ali Zardari, som också delar partiordförandeskapet med sonen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons