Bhutto fördömde al-Qaida

Hundratusentals människor kantade vägen när Benazir Bhuttos enkla kista av trä fördes till begravingsplatsen i hennes hemby i nära Naduro vid södra Pakistan. Hon begravdes intill fadern, Zulfikar Ali Bhutto, som avrättades för 28 år sedan av den dåvarande militärregimen. Stämningen vid begravningen var högtidlig med folk som bad böner och ropade “Benazir lever!” för att visa att hennes ideal inte dött med henne.

Publicerad
Annons

Men på andra håll över hela landet brände uppretade Bhuttoanhängare bilar, tågvagnar, järnvägsstationer och butiker och de attackerade polisstationer och andra symboler för statsmakten, som många anser inte gjorde tillräckligt för att skydda Bhutto. I Karachi, Pakistans största stad, plundrade folk sju banker innan de tände eld på byggnaderna. I Sukkur i den sydöstra Sindhprovinsen, traditionellt ett starkt fäste för Bhuttofamiljen, tog sig en mobb in på stadens fängelse, och släppte ut allla fångarna. Minst 32 personer har dödats i oroligheterna.

Men vem var det som mördade Bhutto och varför? Syed Saleem Shahzad, Karachi-korrespondent för den Hongkongbaserade webbtidningen Asia Times Online säger sig ha talat med en ledare för terrornätverket al-Qaida, som tog på sig ansvaret. “Vi har gjort slut på en amerikansk tillgång som lovat att krossa mujahedin” sade mannen, vars namn uppgavs vara Mustafa Abu al-Yazid. Mujahedin är benämningen på muslimska krigare, men namnet på talesmannen för al-Qaida är inte känt. Han kan dock använda sig av ett täcknamn, vilket inte är ovanligt inom organisationen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons