Annons

BeyoncéBeyoncés briljans får alla andra att blekna

Beyoncé med sin Formation World Tour.
Beyoncé med sin Formation World Tour. Foto: Andrew White/AP

Konserten på Friends Arena handlar om ”empowerment”, att stå upp för sig själv och ta sig dit man vill genom att arbeta hårt. Beyoncés politiska profil är tydligare än någonsin, men genom hela föreställningen är det Beyoncés omfångsrika röst som spelar huvudrollen.

Publicerad

Jublet är öronbedövande och över 50 000 blickar riktas mot den gigantiska kub av ljus som upptar scenen. Långsamt börjar kuben att rotera, samtidigt som sidorna lyses upp av bilder som illustrerar Beyoncés olika artistiska faser – där den nuvarande illustreras av en helt avklädd Bey, med munnen täckt av en brudorkidé. Så gör hon sin entré till det suggestiva introt i ”Formation”, samma låt som fått ge namn åt hennes pågående världsturné. Med sig har hon sina 19 dansare och precis som körsångerskorna, musikerna i bandet och hon själv så är de alla afroamerikanska kvinnor.

Först gömmer sig Queen B under en överdimensionerad hatt och den paljettbeströdda leotard hon bär – den första av väldigt, väldigt många – är identisk med dem som hennes dansare är klädda i. Men så kikar hon upp under brättet och hälsar ”Stockholm City” välkomna till sin show. Hon uppmanar publiken att sjunga med i raden ”I slay” om de är stolta över vilka de är och var de kommer ifrån.

Annons
Annons
Annons