Annons

Bevarad charm sprider ljus året runt

Med ett brinnande intresse för färg och form och med inställningen att ta hjälp där det behövs har Camilla Runberg och Tom Nyman renoverat och inrett den stora sekelskiftesvillan i Saltsjöbaden. Och det gröna huset är åter grönt.

Under strecket
Publicerad

Familjen består av Tom Nyman, Camilla Runberg och barnen Oscar 10 år och Anna 8 år. Tom är delägare i Pod Investment. Camilla är grundare av klädmärket Proud som designar mamma-, amnings- och barnkläder.

Foto: KARIN GRIP

I Camilla och Toms sovrum hänger bilder på barnen ovanför skrivbordet som kommer från Ikeas 1700-talsserie av Lars Sjöberg. Stolen är arvegods.

Foto: KARIN GRIP

Arbetsrummet som är för hela familjen ligger lite avskilt. Skrivbord med glasskiva och svarta bockar från Ikea. Stolar av Charles och Ray Eames. Bokhyllorna är ommålade från Ikea.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Det är i matsalen som familjen samlas, jobbar, spelar dataspel, gör läxor, ritar och äter sina måltider. Det stora bordet av Thomas Eriksson för Asplund gör att det aldrig blir trångt. Runt bordet, Wegners Y-stol. Matta från Nordiska galleriet.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Inför renoveringen av badrummet tog Camilla hjälp av Johanna Idman Design. På golvet kalksten, badkar av Philippe Starck för Duravit.

Foto: KARIN GRIP

Anna 8 år har hämtat några böcker i sitt rum. Trappan upp till övervåningen, där familjen har sina sovrum, ör vitmålad liksom snickerier och trappräcke.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

En lugn och skön plats är glasverandan. Fotpallar från Missoni och sidobord Tati av Mats Broberg och Johan Ridderstråle för Asplund.

Foto: KARIN GRIP

Camilla Runberg.

Foto: KARIN GRIP

När vi går backen upp mot det ståtliga gröna huset kan vi inte låta bli att tänka på hur det är här på vintern, när det är is och snålblåsten viner. Men de ljumma vindarna och en blick över Baggensfjärden åt ena hållet och Neglingeviken åt det andra får oss att glömma den kalla årstiden.

Saltsjöbaden blev i slutet av 1800-talet känt som en plats för rekreation när Knut A Wallenberg, som bland annat var chef för Stockholms enskilda bank, köpte 890 hektar mark. Hans vision var att området skulle bli en återhämtningsplats för den moderna människan. Den stora gröna trävillan byggdes 1909, antagligen som sommarhus åt bemedlade stockholmare som just ville ut på landet under sommaren. Men det är inget litet hus. Runt 400 kvadratmeter är fördelade på fyra våningar inklusive vind och källare. Det mest slående är de många och stora spröjsade fönstren genom vilka ljuset flödar in.

Annons
Annons
Annons