Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Bevara Sverige Syndigt!

Konstnären Carolina Falkholt har tidigare ställt ut sin graffiti på Göteborgs konstmuseum.
Konstnären Carolina Falkholt har tidigare ställt ut sin graffiti på Göteborgs konstmuseum. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som det görs politik av, anser jag personligen att konstnärer som målar vaginor på väggarna i skolan rätteligen bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga.”

Så sade Sverigedemokraternas Margareta Larsson i riksdagen häromdagen. Lars Ohly (V) reagerade omedelbart och replikskifte som utspelade sig var inte till Larssons fördel.

Utöver att hon upprepade ovan ytterligare en gång, förklarade hon också att hon ansåg att ”konsten ska ha ett syfte, inte att den ska provocera och få människor att må dåligt”.

Annons
X

Nähä, provokationer är inte önskvärda. Då måste vi nog fängsla en hel hög konstnärer.

Farväl Lars Vilks, som provocerat massor av människor världen över med sin rondellhund.

Farväl Makode Linde, som skapade stor upprördhet i såväl svensk som internationell konstdebatt med sin kulturministerskurna venustårta Painful Cake.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Farväl Anna Odell, som berörde många illa med sitt iscensatta självmordsförsök på Liljeholmsbron i det som sedan blev filmen Okänd, kvinna 2009-349701.

  Farväl Christopher Rådlund, som med sitt figurativa vinterlandskap Winterreise skapade djup beklämning hos de kritiker vars omedelbara associationer gick till nazikonstens estetik.

  I nte nog med idéerna om att fängsla konstnärer. Ovanpå detta föreföll Larsson inte veta mycket om ärendet hon utgick ifrån. Vad som passar i skolan kunde väl ha varit ett begripligt debattämne om det handlade om närgångna vaginaprojektioner à la Yoko Ono. Men i det aktuella fallet – Carolina Falkholts stiliserade och blommiga väggmuraler – befinner vi oss en bra bit ifrån det uppenbart olämpliga.

  SD är vårt allra mest bevarandeivriga parti, men när det kommer till en av Sveriges bästa grenar – synden – är det plötsligt snörpta munnar och hot om finkan som gäller.

  Annons
  Annons
  X

  Konstnären Carolina Falkholt har tidigare ställt ut sin graffiti på Göteborgs konstmuseum.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X