”Bevaka boräntan så att den inte glider iväg”

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Inflationsoron har ökat och riskerar att trycka upp bolåneräntorna. En av storbankerna har redan aviserat höjda listräntor. Alla med bolån har skäl att vara lite uppmärksamma, säger bostadsekonom.

Publicerad
Annons

Tittar man på snitträntorna för nya bolån, har fortfarande de flesta banker en något högre ränta på rörligt (3 månader) än på bundet (1–2 år).

Så har det inte varit historiskt, och många bedömare tror att långräntorna snart ligger varaktigt över den rörliga boräntan igen.

I skrivande stund finns några prispressare som Hypoteket, SBAB och Stabelo som fortfarande erbjuder ettåriga räntor kring 1,1 procent.

Hos många av de större aktörerna är listräntorna betydligt högre, men ibland ligger även tvåårigt bundet på lägre nivå än storbankernas rörliga räntor.

Men marknaden befinner sig i en brytningstid. Inflationsoron har ökat hos många länders centralbanker när de kraftiga stimulansprogrammen från pandemins värsta fas ska trappas ner. I USA ligger fyra räntehöjningar i korten sedan inflationen lyft till 7 procent.

Även den svenska styrräntan kan höjas redan i år, enligt dagens prissättning på räntemarknaden, noterade storbanken SEB:s chefsanalytiker Olle Holmgren tidigare i veckan i en rapport.

En högre styrränta innebär bland annat ett tryck uppåt på rörliga räntor på bolånemarknaden.

Annons
Annons

SBAB kommer med en ny ränteprognos i mitten av januari, men räknade senast med att den stigande räntetrenden kommer att ge cirka 1 procentenhet högre boräntor än i dag om två år, i januari 2024.

I den senaste bedömningen skriver denna renodlade bolånebank att ”både de korta och långa räntorna förblir jämförelsevis låga under många år framöver”.

– Skillnaden mellan rörlig och bunden ränta är så liten nu, att de flesta nog kan känna efter själva vad som passar. Väljer man rörlig tremånadersränta, måste man förstås bevaka den lite oftare så att räntan inte glider iväg hos den bank man är kund i, säger Claudia Wörmann, bostadsekonom vid SBAB.

Storbanken SEB har redan meddelat att banken höjer listräntorna på bolån med 0,05 procentenheter till följd av den så kallade riskskatten som riksdagen och regeringen infört från 1 januari 2022. Bolån med längre bindningstider kommer att höjas ytterligare på grund av stigande marknadsräntor.

Om bostadsmarknaden 2022 vet vi än så länge bara att januari rent säsongsmässigt brukar inledas med lite högre priser. För december rapporterade också Mäklarstatistik rekordhögt prisläge i centrala Stockholm, 112 000 kronor per kvadratmeter inom tullarna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons