Annons
X
Annons
X

Människor betygsätts i ny kontroversiell app

"Anna gav dig en etta i personlighet, en fyra i yrket och en trea i kärlek". I den kontroversiella appen Peeple kan du betygsätta dina medmänniskor. Efter att skaparna blivit hårt kritiserade i höstas har appen nu släppts.

Foto: Peeple

Det var efter en artikel i The Washington Post i september som internet skrämdes upp rejält. Appen Peeples grundare Nicole McCullough och Julia Cordray berättade att de ville skapa ett "Yelp för människor". Yelp har länge varit det mest populära sättet för folk att betygsätta restauranger, frisörer och andra butiker och inrättningar.

Att föra över det tänket till människor skulle enligt Peeple betyda att vem som helst skulle kunna betygsätta vem som helst – din brevbärare, din kompis eller ditt ex – även om du själv inte använde appen.

Idén överöstes av kritik. Den kallades "mobbar-app" och Facebook-sidan fick mängder av inlägg som bland annat menade att appen skulle reducera människor till siffror.

Annons
X

I måndags släpptes appen i Nordamerika och enligt grundarna har de tagit till sig av kritiken. Numera ska användarna ge varandra rekommendationer i stället för betyg. Dessutom ska det bara gå att hitta folk som själva skapat konton i appen.

Nästa månad kommer en ny funktion i appen lanseras. En betaltjänst som kallas "The Truth License" ska låta dig se vad alla Peeple-medlemmar sagt om dig.

Enligt Techcrunch säger Peeple sig ta avstånd från näthat och mobbing, men verkar ändå inte ha några planer på att göra något åt sådant.

Återstår att se om appen kan leda till konstruktiv kritik eller om det blir ännu en plattform för mobbing på nätet.

Annons
Foto: Peeple Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X