Annons
X
Annons
X

Betyg kan ges redan i trean

En borgerlig regering tänker införa obligatoriska betyg redan i femman eller sexan. Men de fyra partierna diskuterar också en helt ny modell, som innebär fritt fram för skolor att ge betyg tidigare än så.

[object Object]
Lärararna Gunilla Axelsson och Lars Jalvén på Sturebyskolan i Stockholm har skilda åsikter om tidiga betyg. Gunilla Axelsson är rädd för att det skapar en betygshets medan Lars Jalvén menar att många elever tycker att det känns ”rejält” att få betyg.

I dag får landets elever betyg från och med åttonde klass. Betygsskalan är i tre steg: godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd.
Det systemet var de borgerliga överens om att skrota redan inför förra valet. Betyg från sexan och i sex steg, föreslog partiernas gemensamma arbetsgrupp, under ledning av folkpartiets skolpolitiske talesperson Jan Björklund.
Fyrklöverns samsyn i betygsfrågan är fortsatt stor, och nu förs samtal i alliansen om en helt ny modell. Den går ut på att betyg ska ges från sexan, eller möjligen femman. Men därutöver ska det vara tillåtet för enskilda skolor att ge regelrätta betyg i lägre årskurser, kanske från tredje klass.
– Det är en ganska omfattande förändring. I 30 års tid har ju ideologin gått ut på att man inte ska betygssätta resultat i grundskolan, mer än på slutet. Det här är i högsta grad kontroversiellt, kanske inte bland föräldrar och elever, men i politiken, säger Jan Björklund, som även leder den skolpolitiska arbetsgruppen inför valet 2006.

Det är också folkpartiet som utformat det system som resonemanget utgår från. Jan Björklund anser att det är de svagaste eleverna som förlorat mest på ”sossarnas betygsfria skola”.
– Det är lättare att lära sig hoppa höjd om det finns en ribba. Om det inte finns en ribba, eller om den är väldigt otydlig, vet inte eleverna vad som förväntas. I dagens skola förvägras många extra stöd, eftersom det inte finns en distinkt utvärdering.

Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson Inger Davidson tycker att de borgerliga partierna, även i den kommande valrörelsen, ska stå fast vid kravet på nationella betyg från årskurs sex.
– Man ska hinna vänja sig vid betygen, och det avdramatiseras väldigt om man får dem lite tidigare. På så sätt tror jag att man kan komma ifrån betygshetsen, snarare än förstärka den.
Samtidigt vill Inger Davidson göra det möjligt för enskilda skolor att ge elever betyg tidigare:
– Vi vill ju föra ned mer makt till skolorna och föräldrarna. Är man överens om det här tror jag att det kan vara bra, det är inget som staten ska hindra i så fall.

Annons
X

På partistämman för några veckor seden beslutade moderaterna att förorda betyg från femte klass. Sten Tolgfors, skolpolitisk talesperson, betonar att de borgerliga ännu inte enats om något förslag.
– Men vi har en allmän inställning som är gemensam, tidigare betyg i fler steg.
Han tycker inte att staten ska hindra skolor som vill börja med betyg före årskurs fem.
– Det behövs en kunskapsuppföljning under hela skoltiden. Ingen elev ska gå osedd genom grundskolan, säger Sten Tolgfors.
Även för centerpartiets Birgitta Sellén är det angeläget med betyg i tidigare årskurser, från ”femman-sexan någonting”.
– Det är viktigt att eleverna får veta var de står någonstans, för de allra flesta är det en stimulans.
Men hon uttrycker viss tveksamhet till att öppna för enskilda skolor att ge betyg hur tidigt som helst. Ett frågetecken är likvärdigheten över landet.
– Jag har inte riktigt köpt det här än, men vi ska prata mer om det, säger Birgitta Sellén.

Lärare oeniga i synen på tidiga betyg svd.se
Annons
Annons
X

Lärararna Gunilla Axelsson och Lars Jalvén på Sturebyskolan i Stockholm har skilda åsikter om tidiga betyg. Gunilla Axelsson är rädd för att det skapar en betygshets medan Lars Jalvén menar att många elever tycker att det känns ”rejält” att få betyg.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X