Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Beteendet flest stör sig på under arbetstid

Text: SvD Perfect Guide - 24 april 2019
Annons

Det är lätt att bli störd när man arbetar i öppna kontorslandskap. Men vad stör sig folk mest på? I en svensk studie, från högskolan i Gävle, har man kommit fram till att det är telefonsamtalen.

Särskilt irriterande visade det sig vara när man förstod vad samtalet handlade om, men bara fick höra den ena parten i samtalet.
– Om man bara hör den ena parten i ett telefonsamtal så väcks nyfikenheten, man undrar vad som saknas, och det triggar ett behov att försöka fylla i luckorna. Det blir också oväntat när personen man hör slutar eller börjar pratat igen och vi vet att en plötslig förändring av tystnaden direkt drar till sig vår uppmärksamhet, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid högskolan i Gävle, enligt Dagens Nyheter.

Det är inte första gången Marsh har forskat på telefonsamtal. I en studie från 2015, publicerad i Canadian Journal of Experimental Psychology, blev ett gäng testpersoner ombedda att återskapa en gärningspersons signalement. Man kunde då se att testpersoner som under tiden utsattes för ett telefonsamtal i bakgrunden hade ett försämrat minne.
Så vad är lösningen? Enligt Marsh är det viktigt att hålla arbetsplatser så tysta som möjligt. Ett alternativ kan vara att införa tysta zoner, men även att man upprättar rum som är anpassade för telefonsamtal och högljudda diskussioner.

Annons