Betalsajter börjar hitta formen

Det är på nätet vi kommer att köpa vår musik i framtiden – det har vi hört länge. Men komplicerad teknik och höga priser innebar en trög start för svenska konsumenter. I‑dag finns elva betalsajter för nerladdning av musikfiler tillgängliga i Sverige och nu ökar trafiken stadigt. SvD Kultur fortsätter sin granskning av den nya musikmarknaden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det såldes över en halv miljon mp3-spelare förra året, men fortfarande tycker många att det ­enklaste sättet att köpa musik att trava iväg till den vanliga skiv­butiken och köpa sin cd, för att ­sedan langa in den datorn och därefter tanka över låtarna till mp3-spelaren. För att inte tala om det allra bekvämaste – att ladda ner låten olagligt via fildelningsprogram.

Apple har gjort stor succé med sin iTunes Music Store, där man för 99 amerikanska cent (cirka sju kronor) får köpa en låt som kan spelas på ett obegränsat antal mp3-spelare. I mitten av december meddelade Apple att de sålt 200 miljoner låtar sedan nätbutiken öppnade i USA i juni förra året. iTunes Music Store finns nu i 13 europeiska länder utöver USA och Kanada – inklusive Finland – och man måste ha en kreditkortsadress i något av dessa länder för att handla på iTunes Music Store.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons