Annons
X
Annons
X

”Besvikelse att inte få mer hjälp”

Nya fakta förmörkar dramat Raoul Wallenberg. Hans föräldrar begick självmord 1979 i förtvivlan. Frågor väcks kring bankdirektörerna Wallenbergs passivitet inför sin fängslade släkting.

Hos Raoul Wallenbergs släktingar har gårdagens artiklar i Wall Street Journal och SvD rört upp känslor. Tidningsrubriker har följt Raoul alltsedan hans fördes bort i Budapest 1945 till fångenskap i Sovjet. Men att Raouls föräldrar tog sitt liv 1979 har under 30 år förblivit en väl bevarad familjehemlighet, fram till igår.

– Deras död är deras ensak. Egentligen vill jag inte tala om det, berättar Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs halvsyster, 88 år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men hon tar ändå emot i sitt hem i Djursholm, pigg och vital. Ännu en dag viger hon åt sin saknade halvbror Raoul. Han har aldrig dödförklarats i Sverige och skulle idag vara 96 år om han lever.

  Annons
  X

  Orsaken till att Raouls styvfar Fredrik von Dardel, 93 år, och modern Maj von Dardel, 84 år, tog sina liv var ett besked från Moskva. Den socialdemokratiska regeringen hade inte tagit upp Wallenbergärendet med Sovjet under flera år. När så FP-regeringen ledd av Ola Ullsten tillträdde och ställde frågor till Sovjet om Raoul Wallenbergs öde så väcktes hoppet på nytt.

  – Pappa hade efter sin pensionering vigt sitt liv till Raoul och att hjälpa mamma. Han hade antecknat varenda möte och samtal hon hade om Wallenberg. Men efter tre veckor kom det vanliga svaret från ryssarna att Raoul dött 1947. Då blev det en alltför stor besvikelse, berättar Nina Lagergren.

  Hon arbetar själv oförtrutet med att sprida kunskap om Raouls hjältedåd i Budapest då han räddade 30 0000, eller ännu fler, judar från att mördas på stället eller deporteras till förintelselägren. Hennes bror Guy von Dardel har vigt sitt liv till att söka efter Wallenberg i Sovjet.

  Att den svenska regeringen var kallsinnig och bidrog till att Wallenberg rentav kan ha avrättats är numera klarlagt. Men att Wallenbergimperiets inflytelserika bankirer Jacob och Marcus Wallenberg gjort såpass lite för Raoul är gåtfullt. Enligt Joshua Pragers artikel i Wall Street Journal ska arvtagaren Peter Wallenberg ha motiverat detta med att Raouls mamma, Maj von Dardel bett dem att inte ingripa.

  – Det har jag väldigt svårt att tro. Det kan ha varit något som hon sade i början, men att det skulle vara för evigt, det var nog aldrig meningen, säger Nina Lagergren och säger stillsamt:

  – Jag vet endast att det var en stor besvikelse att inte få mera hjälp med tanke på deras många förbindelser.

  Guy von Dardel sökte ekonomiskt stöd för sina efterforskningar i Ryssland hos Peter Wallenberg. Men förgäves, enligt Pragers artikel. Det är en aning uppseendeväckande att Wallenbergfamiljen så sent som 1994 inte ville bidra till att söka klarhet i Raouls öde. Lösningen blev att tulla av Raouls eget orörda kapital. Han bekostade alltså själv familjens efterforskningar av sig själv, något som Nina Lagergren bekräftar.

  Själv håller hon ännu hoppet levande. Genom Raoul Wallenberg Academy kan gymnasieungdomar få några dagars ledarskapskurs.

  – Det finns intresse i skolorna att föra ut Raouls öde och vara en positiv förebild. Det är något som hela tiden måste ske. Det är både för att hålla Raouls öde levande och kunna påverka om det finns möjligheter att få fram mer om hans öde.

  Vad hoppas ni på att få fram?

  – Ja, om man inget gör, då har man ju tappat hoppet. Inte sant? Jag skulle vilja uppmana Sverige att nå klarhet om Raouls öde i Sovjet. Det är det minsta man kan begära. Det är viktigare än allt annat.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X