Annons

Janerik Larsson:Besvärliga människor skapade det svenska välståndet

 Jan Stenbeck ses här anlända till en extra-bolagsstämma för bolaget Kinnevik i oktober 1983 på biografen Draken i Stockholm. När denna stämma var över hade Stenbeck tagit kontroll över företaget.
Jan Stenbeck ses här anlända till en extra-bolagsstämma för bolaget Kinnevik i oktober 1983 på biografen Draken i Stockholm. När denna stämma var över hade Stenbeck tagit kontroll över företaget. Foto: Lennart Nygren/TT / Svenska Dagbladet
Publicerad

Den svenska moderna historien har på ett snillrikt och effektivt sätt monopoliserats av det socialdemokratiska partiet. Det finns förklaringar till detta - främst det långa maktinnehavet under 1900-talet, men kvar står att vi även idag har en politisk diskussion som mera handlar om politikers roll för framtida välstånd än om vikten av ett gott klimat för entreprenörskap och företagande.

I decennier har författaren Anders Johnson ägnat sig åt att skapa en bättre balans. Han har inte varit en alldeles ensam röst, men han är den i särklass mest uthålliga näringslivshistorikern vi har.

Annons
Annons
Annons