Annons

Besparingar dålig krismedicin

G 20-mötet Nedskärningar är inte lösningen på krisen i världsekonomin. Istället krävs satsningar på offentlig sektor som är en viktig motor för tillväxt. Det skriver idag flera socialdemokratiska EU-parlamentariker och riksdagskandidaten Lena Sommestad inför G 20-mötet som inleds i morgon.

Under strecket
Publicerad

EU-ländernas regeringar är inne på ett farligt spår inför G 20-mötet i Toronto. Efter att tidigare ha förordat stimulansåtgärder och långsiktiga satsningar ser de nu drastiska besparingspaket som en universalmedicin mot krisen. Detta är en oroväckande förändring. Skuldsanering är definitivt nödvändig i ett antal länder, men en alltför omfattande och utbredd nedskärningspolitik är kontraproduktiv och kommer sannolikt dra ner stora delar av världsekonomin i en ny recession.

Istället för att driva på för fullkomligt obalanserade och blinda nedskärningar bör EU:s ledare fokusera på hur världens länder kan utnyttja den offentliga sektorns stora potential. Offentliga investeringar behövs för att överbrygga konjunktursvackor och generera hållbar tillväxt. Låt detta bli temat för G 20-mötet!

Annons
Annons
Annons