Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Money will be like dross Crystal Besökarna blir aktörer i en gåtfull konstvärld

Money will be like dross Crystal

Genre
Övrig
Var
Hudiksvallsgatan 4 B

t o m 11 februari

Subversivt och gåtfullt – så har konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby arbetat sedan 2004. Att närma sig deras verk innebär ofta att bli en (o)frivillig aktör i ett spel där verkligheten och fiktionen omförhandlar sina gränser. Spökskrivare, skådespelare, (fiktiva?) författare och (äkta?) illusionister involveras, medan konstnärerna själva förblir osynliga.

Deras nya projekt inspireras av den finländske alkemisten och swedenborgaren August Nordenskiöld (1754-1792), som anlitades av Gustav III för att framställa guld. För att undvika pinsamheter såg den upplyste monarken till att anställningen var hemlig.

Medan kungen drömde om att fylla krigskassan, smidde Nordenskiöld sina egna planer. Guld i överflöd skulle få den finansiella marknaden att störta samman. Istället för arbete och kunskap representerar pengar bara sig själva, menade han. Människan kan inte skilja mellan verklighet och sken. Paradoxalt att just han tyckte det. Ronny Ambjörnsson berättar initierat om Nordenskiölds djärva idéer och hans äventyrsfyllda liv i Det okända landet (1981).

Annons
X

Vernissagen på Crystal förvandlades till en magisk kväll på Drottningholms anrika slottsteater. Trots att trolleritricken på scenen är över utvecklas projektet oavbrutet. Verket är en långsamt växande process med många oberoende aktörer. Utställningen fortsätter på galleriet för de besökare som bokar tid.

Goldin+Sennebys arbetsmetod är oöverskådligt komplex. På gott och ont. Att få inblick i deras konstvärld är lite som att titta på ett universum genom ett nyckelhål. Verken utspelar sig i etapper och på olika platser. Beståndsdelarna är både materiella och immateriella.

I stora drag handlar det om ett ideologiskt maktsamspel mellan konst och pengar. Var och en som är beredd att lägga ut 80000 kronor får investera i en algoritmbaserad fond, som ingår i verket. Avkastningen går till projektets nästa akt som kommer att presenteras på Armory show i New York.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ramarna är således planerade men resultatet kan knappast räknas ut på förhand. Tillfälligheternas makt är lika stor som kalkylernas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X