Besök den skånska halvön för livsnjutare

Foto: Miriam Preis

På skånska Bjäre hittar man allt från närodlade råvaror till modern konst och magnifik natur. SvD Mat & resor ägnade en helg åt livets goda.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Obligatoriskt morgondopp. Kallbadhuset i Båstad rymmer en het bastu  och lockar badsugna året runt.

Obligatoriskt morgondopp. Kallbadhuset i Båstad rymmer en het bastu och lockar badsugna året runt.

Foto: Miriam Preis
De dramatiska klippformationerna vid Hovs Hallar är särskilt vackra vid solnedgången.

De dramatiska klippformationerna vid Hovs Hallar är särskilt vackra vid solnedgången.

Foto: Miriam Preis
Nere vid hamnen i Torekov ligger de gulliga gathusen på rad.

Nere vid hamnen i Torekov ligger de gulliga gathusen på rad.

Foto: Miriam Preis
Hos Lindegrens köper man kött från egen småskalig gård, tillsammans med andra delikatesser.

Hos Lindegrens köper man kött från egen småskalig gård, tillsammans med andra delikatesser.

Foto: Miriam Preis
Familjeägda G Swensons krog är Torekovs äldsta restaurang och något av en institution. Här bakad blomkål.

Familjeägda G Swensons krog är Torekovs äldsta restaurang och något av en institution. Här bakad blomkål.

Foto: Miriam Preis
Hotel Skansen i Båstad ligger granne med havet. Här äter man gott i internationell miljö.

Hotel Skansen i Båstad ligger granne med havet. Här äter man gott i internationell miljö.

Foto: Miriam Preis
Konstnären Gustav de Abreu Sundin driver konsthallen Fabriken i Torekov.

Konstnären Gustav de Abreu Sundin driver konsthallen Fabriken i Torekov.

Foto: Miriam Preis
Norrvikens trädgårdar är en grönskande oas, med allt från japansk trädgård till tjusiga växthus.

Norrvikens trädgårdar är en grönskande oas, med allt från japansk trädgård till tjusiga växthus.

Foto: Miriam Preis
Norrvikens matsal serveras eleganta rätter lagade på råvaror från trakten, som en krämig nässelsoppa.

Norrvikens matsal serveras eleganta rätter lagade på råvaror från trakten, som en krämig nässelsoppa.

Foto: Miriam Preis
Hamnen i Båstad ligger ännu stilla. Men snart inleds högsommarens intensiva  folkliv.

Hamnen i Båstad ligger ännu stilla. Men snart inleds högsommarens intensiva folkliv.

Foto: Miriam Preis
Vinmakaren Jeppe Appelin tillverkar en ny sorts vin varje år på sin vingård i Vejby.

Vinmakaren Jeppe Appelin tillverkar en ny sorts vin varje år på sin vingård i Vejby.

Foto: Miriam Preis
Annons

Lagom till vårens ankomst öppnar Bjäre upp för säsongen. Den nordvästskånska halvön ligger i ide ett par månader om året, men börjar nu återigen förvandlas till ett litet semesterparadis. Det märks att naturen är redo: på åkrarna är sparrisen på gång och om ytterligare en månad är det dags för färskpotatisen. På Bjäre odlas ungefär 75 procent av Sveriges nypotatis, som man säger i Skåne.

I Sinarpsdalen söder om Båstad skuttar lammen omkring i hagen och korna kalvar när som helst. Här driver David och Lina Lindegren ett ekologiskt lantbruk, efter att ha lämnat staden för landet för tio år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons