Annons
X
Annons
X

”Beslutet skapar osäkerhet”

Riksbyggen och HSB hör till de byggbolag som ända in i april har fortsatt att sälja bostadsrätter med progressiv avskrivning. Hos konsumenterna är oron stor över bristande information, men aktörerna tonar ner oron för höjda månadsavgifter.

SVD GRANSKAR DE PROGRESSIVA AVSKRIVNINGARNA

In i det sista har bland annat HSB och Riksbyggen fortsatt att sälja bostadsrätter med progressiv avskrivning, trots att metoden var kraftigt ifrågasatt av både revisorer och den statliga Bokföringsnämnden, innan den i måndags totalförbjöds för byggnader.

En av många bostadsrättsköpare berättar under löfte om anonymitet att hon först vid ett säljmöte nu i april, två dagar innan kontraktet måste skrivas på, fick se den ekonomiska planen som visade ”progressiv avskrivning på 95 års tid”.

– Minst 60 personer skrev på köpekontraktet direkt. De hade inte en susning om progressiviteten, berättar köparen som också själv kände pressen att skriva på för sin affär om flera miljoner kronor, annars kunde hon förlora 50 000 kronor i förhandsavgift.

Annons
X

”Som konsument och köpare på bomarknaden tror jag att det kan skapa en viss osäkerhet i början”.
**Ingrid Eiken, Mäklarsamfundets vd. **

**Men Riksbyggen uppger **nu att varje sådan kund som nyligen köpt i progressiva föreningar ska kontaktas med utgångspunkten att kontrakten inte ska hävas.

– Vi känner tillförsikt i att föreningarnas utgifter inte ökar bara för att man redovisar på nytt sätt, säger Mårten Lilja, kommunikationschef hos Riksbyggen, som nu alltså tonar ner risken för ekonomiska konsekvenser för de boende.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Riksbyggen, såväl som HSB, kommer också att hjälpa sina progressiva föreningar med övergången till traditionell, linjär avskrivning.

  – Vi har inte hela analysen klar, men utfallet kommer att se olika ut i olika föreningar, säger HSB:s presschef Åke Johnsson.

  Mäklarsamfundets vd, Ingrid Eiken, är försiktigt positiv till Bokföringsnämndens tydliga stoppbesked. Hon tycker att det är bra att frågan förts i ljuset ordentligt och nämner särskilt att SvD Näringslivs granskning gett bränsle åt debatten.

  – Vi vill ha sundhet och klarhet. På så sätt är beslutet välkommet. Det har länge funnits en otydlighet, säger Eiken som dock höjer ett varningens finger för att personer i jakt på bostadsrätter kan förvirras när föreningarna nu börjar anpassa sig efter reglerna.

  – Antingen får föreningarna höja avgifterna eller redovisa balanserade underskott. Som konsument och köpare på bostadsmarknaden tror jag att det kan skapa en viss osäkerhet i början, säger hon.

  Beslutet påverkar dock inte föreningarnas inkomster eller utgifter, utan bara sättet att redovisa. Det är för köparnas skull som Bokföringsnämnden redan för en månad sedan aviserade att årsredovisningslagen feltolkades av många byggbolag och bostadsrättsföreningar. Enligt kanslichefen Stefan Pärlhem prioriterades ärendet dels för att det är principiellt, dels för att köparna kunde missledas när resultatpåverkande kostnadsposter nästan trollades bort ur årsredovisningarna.

  En av de spekulanter som inte har velat köpa förrän nu efter Bokföringsnämndens beslut, är marknadsekonomen Per-Arne Sundbom, tidigare konkurrensråd och byråchef vid Konkurrensverket. Det var när Riksbyggen fortfarande i april underlät att informera om vilken avskrivningsprincip som föreningsekonomin i ett attraktivt Uppsala-projekt ska ha, som Per-Arne Sundbom ilsknade till.

  – Avskrivningen är ju helt avgörande. Byggbolagen har tyvärr lämnats ett alldeles för stort utrymme att själva bestämma godtyckliga avskrivningskostnader, något som kan få stora konsekvenser i nästa lågkonjunktur, till exempel genom skuldberg, säger Per-Arne Sundbom som sedan tre år är pensionär.

  Faktum är att den nu förbjudna progressiva avskrivningen i praktiken kunde utformas nästan hur som helst av oseriösa aktörer som ville vänta med allt från amorteringar till fonderingar. Samtidigt står det klart att eventuellt drabbade inte kan få hjälp av Konsumentverket. Även Sveriges konsumentminister Birgitta Ohlsson, FP, har meddelat att bristen på konsumenträtt för bostadsrättsköpare inte ligger på hennes bord.

  Bostadsminister Stefan Attefall lyfter dock särskilt fram konsumentperspektivet när han efter lång tids tystnad nu välkomnar beskedet att alla föreningar ska göra linjär avskrivning.

  – Det är bra att Bokföringsnämnden nu har rätat ut frågetecknen, för när man använder redovisningsregler för att dölja saker, så har vi fått ett problem. Jag välkomnar tydliga regler så att konsumenterna förstår vad de köper, säger Stefan Attefall.

  Kommentarerna från privata byggbolag är färre. Men NCC:s finanschef, Ann-Sofie Danielsson, välkomnar att BFN har klarlagt rättsläget.

  – Den stora pedagogiska uppgiften för oss blir att förklara för kunden att bostadsrättsföreningen nu eventuellt kommer att rapportera förlust. Men det viktiga är att se till likviditeten och betalningsförmågan i bostadsrättsföreningen. Så har det varit hela tiden, men nu kanske det blir lite krångligare att visa, säger hon.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X