Beslutet om färre stadsjeepar upprör Färre stadsjeepar i innerstan upprör Polisen missnöjd med dom i utpressningsmål Beslut om stadsjeepar upprör Beslut om begränsning av stadsjeepar upprör

Polisen i Södertälje hade hoppats på en fällande dom för utpressning. Men på den punkten friades i går en åtalad kaféägare. Han dömdes till sex månaders fängelse för andra brott. Domen kan göra det svårare att få andra målsägare som pressas på pengar att träda fram. Politikernas beslut att minska antalet stadsjeepar i Stockholms innerstad upprör känslorna. Stadsjeepar har blivit en symbol för bilhatet enligt Motormännens presschef Tomas Nilson. - Idiotiskt, bilen tar inte mer plats och jag kan köra fler passagerare, säger Kaj Riesterer som haft sin Lincoln Navigator i fyra år.

Under strecket
Publicerad
Annons

I över ett år misstänks en småföretagare ha tvingats betala 27 000 kronor per månad till en kaféägare i Södertälje, sammanlagt 300 000 kronor, sedan han först hotats flera gånger och därefter fått sin ytterdörr beskjuten med två skott.
När han vägrade betala mer skadades han allvarligt i benet när okända män attackerade honom bakifrån med en slaktmask.
Men i går friades kaféägaren från åtalspunkten utpressning. Han dömdes däremot för olaga hot och anstiftan av grov misshandel till sex månaders fängelse.

Fallet har av Södertäljepolisen betraktats som ett pilotfall för att få bukt med den växande grova brottslighet som florerar i staden. Beskyddarverksamhet och utpressning har vuxit i omfattning.
Mängden tips och uppgifter om sådan maffiaartad brottslighet växer, men få vågar träda fram och anmäla eller vittna. Enligt polisen har ett maffialiknande nätverk delvis tagit över viss verksamhet i Södertälje. En fällande dom för utpressning hade gett råg i ryggen för flera andra personer som utsätts för
utpressning och hot, anser en poliskälla.
Småföretagaren har enligt egen och andras uppgifter varit utsatt för hot i flera år. Hans företag levererade läsk och godis till kaféägaren och affärerna löpte helt normalt under en tid. För tre år sedan hävdade kaféägaren plötsligt att småföretagaren var skyldig honom 200 000 kronor, och om inte skulden reglerades skulle han råka illa ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons