Annons

Beslut tas efter 20 års våndor

I dag väntas en majoritet av Stockholms folkvalda politiker fatta beslut om hur Slussen ska utformas i framtiden. Men det började för 20 år sedan då en arkitekttävling avgjordes. Sedan dess har två tävlingar till hållits, och nu är det en anpassning av den senaste vinnarens förslag som kan bli verklighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsprofessorn Alexis Pontvik har levt med tanken på ett nytt Slussen längre än andra, eftersom han vann den allra första arkitekttävlingen om en ny trafiksnurra 1991. Hans idé var bygga Slussen som en funktionell trafikbro till en monumental rotunda med stora utsiktsterrasser på Söder. Förslaget fick stadens första och enda pris, och följdes av ett ytterligare uppdrag som Alexis Pontvik också vann.

Men sedan var det tyst om Slussen i nästan tio år, minns stadsbyggnadsprofessorn, som hängt med i alla Slussensvängar.

1992 vann Pontvik arkitekters förslag Res Publica en arkitekttävling. Man klarade att snurra mycket trafik och skapa monumentala utsiktsterrasser på Söder.

Bild 1 av 4

2004 vann Nyréns arkitektkontor. Förslaget Strömmar ansågs skapa ett vackert och väl fungerande stadsrum mellan Gamla stan och Södermalm. Söders kajer slapp trafik.

Bild 2 av 4

2009 vann Foster + Berg. Förslaget gav Slussen mängder av kommersiella ytor, ett nystan av broar och en stadsfront mot Gamla stan.

Bild 3 av 4

2011 är Foster + Bergs förslag starkt förändrat. Flera broar och hus är borta, men trafiklösningen, gallerian och en mycket bred bro till Gamla stan är kvar. Detta är vad Stockholm nu beslutar om.

Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons