Annons

Beskedet efter Turkiets utspel: ”Sverige står redo”

al-Hol-lägret där IS-medlemmar från hela världen har hållits.
al-Hol-lägret där IS-medlemmar från hela världen har hållits. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Från och med måndag vill Turkiet börja skicka tillbaka infångade IS-medlemmar till deras hemländer, deklarerade landet på fredagen.

– Det Turkiet gjort är att invadera Syrien och ta sig rätten att skicka hem icke-syriska medborgare, säger analytikern Hans Brun.

Under strecket
Publicerad

– Vi kommer att skicka tillbaka dessa människor till er och vi börjar på måndag, säger inrikesminister Suleyman Soyluministern enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga. Ankara hotar nu att även skicka tillbaka IS-fångar vars medborgarskap dragits in i hemländerna.

Det är oklart om det rör sig om IS-fångar som befinner sig i Turkiet eller i den så kallade ”säkerhetszonen” i nordöstra Syrien som Turkiet ockuperat. Inrikesministern har tidigare uppgett att omkring 287 IS-medlemmar, kvinnor och barn inkluderade, tagits tillfånga av turkisk militär sedan man gick in i Syrien med en militäroffensiv i oktober.

Från Sverige har drygt 300 individer rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak och Syrien, främst Islamiska staten. Drygt 150 har återvänt till Sverige. Ett antal bedömts ha avlidit och andra har hållits i kurdkontrollerade fängelser eller läger. SvD har tidigare kartlagt vilka dessa personer är.

Annons
Annons

Varken Sveriges inrikesminister Mikael Damberg, justitieminister Morgan Johansson eller utrikesminister Ann Linde hade under fredagseftermiddagen kommenterat Turkiets agerande.

Utrikesdepartementet säger till SvD att man ”följer utvecklingen noggrant men har inga uppgifter på att det berör någon med svensk anknytning”.

Säkerhetspolisen säger att den kommer att följa eventuella återvändare noga.

– Vi kommer följa upp de som eventuellt reser till Sverige från konfliktområden. Vi jobbar ju också strukturerat för att skapa förutsättningar att inleda förundersökning kring dem som kan ha begått brott, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

– Där samarbetar vi med polisens Nationella operativa avdelning kring de personer som kan ha begått krigsbrott. Det arbetet sker löpande.

Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE), har varit i kontakt med både regeringskansliet och Säkerhetspolisen, uppger han. Hans besked är att Sverige är redo om Turkiet gör verklighet av sitt utspel.

– Vi har förutsätt att det skulle kunna ske och varit förbereda sen i våras. Vi har bland annat träffat kommuner som kan vara aktuella för mottagande samt samlat olika myndigheter, säger han.

Jonas Trolle betonar att man ännu inte har några uppgifter om vilka individer det kan röra sig om.

– Vi vet ingenting men det finns en förberedelse och en beredskap. Bland annat är det viktigt med rollfördelning. Säkerhetspolisen och polisen bedömer om dessa personer kan misstänkas för brott. Kommuner och socialtjänsten har uppdrag om stöd och hjälp för individer, säger han.

Annons
Annons

Enligt Jonas Trolle kommer olika myndigheter att hålla varandra uppdaterade under helgen. Den främsta prioriteringen är att ta reda på vilka, om några, IS-medlemmar som kan komma att återvända till Sverige.

– Om någon eller några personer sätts på ett plan hit utgår jag ifrån att det föregås av en dialog, säger Jonas Trolle.

Hans Brun är analytiker och har forskat om terrorism under många år. Han kan inte på rak arm komma på att något liknande någonsin skett förut.

– Det Turkiet gjort är att invadera Syrien och ta sig rätten att skicka hem icke-syriska medborgare. Du kan skicka hem folk från ditt eget territorium, det är ju rutinåtgärd om man begår brott exempelvis. Men på det här sättet och under de här omständigheterna har jag inte hört har hänt tidigare, säger han.

Det är oklart hur Turkiet rent praktiskt ska kunna skicka hem IS-fångarna till bland annat Sverige.

– Hur det här ska gå till med flygningarna har jag ingen aning om. Även planen måste ha tillstånd att flyga in i Sverige. Får de inte det så blir det svårt att verkställa en sådan manöver från Turkiets sida, säger Hans Brun.

Men det är inte de svenska individerna som Hans Brun är mest orolig över.

– De är ju relativt få rent numerärt. De jag är oroad för är de andra som inte är lika väldokumenterade av andra länders myndigheter. Det här inte är bra.

– Om man börjar förflytta IS-fångar och transportera runt dem till olika länder så är risken ganska stor att de undgår lagföring eller till och med går fria utan prövning. En sådan här åtgärd kan snarare komma att stärka jihadisterna, säger Hans Brun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons