Annons

MindhunterLovande start för Netflix nya seriemördarserie

Intensivt möte mellan seriemördaren Edmund Kemper (Cameron Britton) och FBI-agenten Holden Ford (Jonathan Groff).
Intensivt möte mellan seriemördaren Edmund Kemper (Cameron Britton) och FBI-agenten Holden Ford (Jonathan Groff). Foto: Merrick Morton/Netflix

I ett groteskt överflöd av kriminalfilm och brottsdokumentärer blir David Finchers ”Mindhunter” ändå ett lyckat tillskott. Det är svårt att inte fascineras av verkligheten.

Under strecket
Publicerad

Förhoppningsvis utvecklas Anna Torvs roll i ”Mindhunter”. Här med Holt McCallany.

Foto: Patrick Harbron/Netflix

Det är som om David Fincher alltmer börjar förvandlas till Robert Graysmith, tidningstecknaren som blev besatt av att få fast den beryktade seriemördaren som gick under aliaset Zodiac. På samma sätt är seriemördartemat något Fincher ständigt, nästan tvångsmässigt, återkommer till, från 1990-tals-succén ”Seven” till ”Zodiac”, regissörens mödosamt detaljerade mästerverk som definitivt hör till det bästa han har gjort.

Nya Netflixserien ”Mindhunter” tar avstamp i reportageboken ”Mind hunter. Inside the FBI:s elite serial crime unit” och FBI-agenterna John R Douglas och Robert Resslers arbete med att profilera och kartlägga seriemördare i syfte att identifiera ännu aktiva gärningsmän. I en samtid med ett fortsatt abnormt intresse för mord och saftiga kriminalfall, såväl fiktiva som faktiska, skulle en serie som ”Mindhunter” kunna bli den där sista, onödiga, illamåendeframkallande biten på en övergödd buffé av true crime-serier och kriminalskildringar.

Annons
Annons
Annons