Besatt av naturens detaljer men döv för människorna

Under strecket
Publicerad
Annons

Andrzej Stasiuk
Världen bortom Dukla
(Dukla)
övers. Tomas Håkanson
171 s. Norstedts CA 257:-

Där levde människor och böcker, skrev Paul Celan och menade sitt eget Bukovina, men Galizien är samma värld och samma litterära provins: vi känner den från Karl Emil Franzos, Leopold von Sacher-Masosch, Joseph Roth eller Bruno Schulz. Denna värld är dock sedan länge försvunnen (förintad vore ett bättre ord) och Paul Celan skrev därför också om den ”historielöshet” som sedan fyllde tomrummet efter människorna och böckerna.
Andrzej Stasiuk, född 1960 i Warszawa, har trots alla litterära och historiska hypotek som belastar detta sydöstra hörn av dagens Polen gjort det till sin egen värld.
Det har sitt pris: hos Stasiuk ersätter geografin historia och människorna är sällsynta företeelser; stöter han på några så är de bakfulla eller åtminstone tandlösa, liksom sammanvuxna med landskapet på ett sätt som uppenbarar både det överväldigande och skrämmande hos Naturen. Och böcker? Han letar efter en bok över trakten
som han en gång sett. Men i bokhandeln finns den inte längre. Snart ingen bokhandel heller.
När Stasiuk ger sig på att beskriva sin galiziska värld kan han därför likna en lantmätare eller meteorolog. Dessutom en som tvivlar på sina iakttagelser: gång på gång närmar han sig sin värld, från olika håll, under olika årstider och timmar på dygnet, dock utan att riktigt bli nöjd med resultatet.
Oerhörd möda investerar han i denna avkrok, men som det verkar utan att bli kvitt känslan av att ändå vara den skyldigt något. I detta anar man en hel del mani och perfektionism, men också ömsint ödmjukhet; som vackrast förenas detta i de poetiska bilder som med stor auktoritet bevarar en morgonrodnad eller ett snöfall långt efter det att solen redan står högt på himlen eller snön töat bort.

Annons
Annons
Annons