Annons

Berwaldhallen 40 år: "Vi når hela Sverige"

I 40 år har klassisk musik fyllt Berwaldhallens 12 000 kubikmeter stora konsertsal. Nu firas ett storslaget jubileum, med nyskriven musik och klassiska pärlor – och som vanligt bjuds hela Sverige in via radion.

Under strecket
Elin Swedenmark / TT
Publicerad

Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio, står utanför 40-årsjubilerande Berwaldhallens entré. Hon jämför den klassiska musiken med "katedraler" och välskrivna böcker: "Den ger en djup inlevelse som jag unnar alla människor att få."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester övar med orkestern i Berwaldhallen inför jubileumskonserten den 30 november.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges Radios Symfoniorkester har sin hemvist i Berwaldhallen – som nu fyller 40 år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Daniel Harding kallar Sveriges Radios Symfoniorkester för "unik".

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Man måste hitta ett sätt att låta alla få möjligheten att uppleva den här musiken och visa att de är välkomna. Men när ett program inte säljer slut i musikens värld säger vi ibland att det är något fel på det. Det är ett stort misstag", säger chefsdirigent Daniel Harding.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Varje person i Berwaldhallens stora sal i Stockholm får tillgång till tio kubikmeter luft – en akustisk finess för att man ska uppnå en efterklangstid på två sekunder. Härinne analyseras varenda ton när chefsdirigenten Daniel Harding övar med Sveriges Radios Symfoniorkester, inför den jubileumskonsert som hålls 30 november.

– Kan vi göra det så mjukt att vi nästan låter nervösa? frågar han orkestern, som återigen greppar instrumenten och ger sig i kast med "Schuberts åtta".

Annons
Annons
Annons