Recension

FragrantBerusande skön butodans

Under strecket
Publicerad
Annons

Skönhet, förtvivlan och förbjuden kunskap är underrubrik till Su-Ens (Susanna Åkerlund) senaste verk för sju kvinnliga dansare. Här stiger vi inte bara in i en underskön, mystisk och doftande trädgård, som den japanske ikebanakonstnären Junichi Kakizaki fyller med levande blommor under förställningens gång. Här drar också Su-En rottrådarna till butons anfäder i efterkrigs-Japan, till sin egen lärare Yoko Ashikawa och det solo som mästaren Tatsumi Hijikata skapade för henne 1976. Hijikatas buto (= dans) inspirerades av böndernas, åldringarnas, de prostituerades och även hans handikappade systers rörelser. I hans verk fanns erotik och sexualitet, död och arkaisk puls.

Buton brukar vara grymt vackra transformationsakter; kretslopp mellan liv och död där dansarens jag utplånas och tillvarons osynliga krafter blottas. Carlotta Ikedas grupp Ariadone är väl den mest kända kvinnliga ensemblen, som på senare tid har sökt sig mot allt tuffare kulturkorsningar.
Fragrant (väldoftande) går motsatt väg, mot det klassiska. Su-En, som är Sveriges mest erfarna butodansös, visar här – efter mer provokativa solon som Slice och Headless – sin känsla för den feminint erotiska aspekten av dansformen. I inledningen pånyttföds hon endast iklädd blommor i ett torrt snår. Denna ”törnrosa” transformeras smärtsamt till kvinna och en varelse med meandrande armar och spelande tunga; en närmast ironiskt frestande orm i paradiset.
De sex väl instruerade meddansarna blir geishalika kvinnodemoner i rosa och lavendel som rör sig i drömskt svävande, långsamma former. De antar också mer groteska och komiska avkönade gestalter, som vitsminkade, krumma figurer med klor.
Su-En själv för även tankarna till den amerikanska modernismen när hon som en skulptural Martha Graham i stram knut och med böjliga armar tycks förena jordens saft med himlens luft. I kroppsnära klänning är hon både en poetisk bild och sexig kvinna, en utmanande, gäckande sensuell naturkraft. Kontrollen i stillheten är fantastisk. Den rymmer rörelse då händerna formas till en blomma vars blad faller isär av en pust.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons