Annons

Phantom threadBerusande erotiskt med manligt geni i centrum

”Phantom thread” är Daniel Day-Lewis sista film, enligt honom själv.
”Phantom thread” är Daniel Day-Lewis sista film, enligt honom själv. Foto: Focus Features

”Phantom thread” erbjuder ett nyanserat porträtt av en plågad konstnärssjäl. Paul Thomas Andersons frossar i extravaganta bildkompositioner i sin flerfaldigt Oscarsnominerade film.

Under strecket
Publicerad
Foto: Focus FeaturesBild 1 av 6

Daniel Day-Lewis och Vicky Krieps.

Foto: Focus FeaturesBild 2 av 6
Foto: Focus FeaturesBild 3 av 6

Lesley Manville är Oscarsnominerad för bästa kvinnliga biroll.

Foto: Focus FeaturesBild 4 av 6
Foto: Focus FeaturesBild 5 av 6
Foto: Focus FeaturesBild 6 av 6

Han är det manliga geniet personifierat: ömtålig, kinkig, temperamentsfull, besatt av sina vanor och preferenser, monumentalt självupptagen. Om någon eller något stör hans frukostrutiner – eller om någon bara applicerar smöret alltför ljudligt på det rostade brödet – är hela hans dag förstörd och hans kreativitet förlamad. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) skapar klänningar till Europas kungligheter och Londons societetsdamer under det tidiga 1950-talet. Han kompromissar aldrig i något avseende. När en belgisk prinsessa ber om en brudklänning utlovar han en så fabulös kreation att den kommer att framstå som den enda brudklänning som någonsin har funnits. Och han skojar inte. Eller rättare sagt: han skojar bara på skoj.

Reynolds Woodcock lever och verkar omgiven av ett hov av undergivna kvinnor; han står för visionen, de exekverar med nålar och trådar. Bara en av kvinnorna omkring honom kan ibland vid behov tillrättavisa honom med den skärpa som krävs: hans syster Cyril (Lesley Manville), som sköter den företagsmässiga sidan av verksamheten. Tillsammans med de båda syskonen vid frukostbordet sitter i regel även den yngre kvinna som för tillfället tjänstgör som Reynolds musa och ”älskarinna” – citationstecknen föranledda av att något intresse för handfast erotik inte är helt lätt att urskilja. Han duschar dem med sin uppmärksamhet, lyfter fram deras skönhet med luxuösa plagg, men tappar snart intresset. Och då är det Cyril som får se till att de packar sig iväg.

Annons
Annons
Annons