Annons
X
Annons
X

Bertil Lintner: ”Folk fick nog till slut”

Fallet med den 23-åriga indiska kvinnan som dog i går efter att ha blivit mycket svårt skadad efter en gängvåldtäkt och brutal misshandel har väckt indiernas vrede. Tusentals protesterar på gator och torg mot regeringens och myndigheternas flathet inför våldet mot kvinnor. SvD:s Asienkorrespendent Bertil Lintner förklarar varför.

Många samlades i New Dehli för att hedra den döda kvinnan.
Många samlades i New Dehli för att hedra den döda kvinnan. Foto: AP

Många kvinnor våldtas dagligen i Indien. Varför har det här fallet fått så enorm uppmärksamhet?

– Jag tror att folk fick nog till slut. Just det här fallet är så oerhört brutalt, hon har blivit våldtagen, misshandlad med järnrör och sedan avslängd från en buss i full fart. Kvinnan kommer också från den nya aspirerande medelklassen och det är många som kan identifiera sig med henne. Men det finns samtidigt många fall av våldtäkter på utsatta fattiga kvinnor på landsbygden som aldrig rapporteras.

Kan uppmärksamheten och debatten kring det här fallet förändra något i det indiska samhället?

Annons
X

– Ja, det tror jag. Det har blivit en väckarklocka för hela samhället. Myndigheterna anklagas för att ha en slapphänt inställning till våldtäkter och behandlingen av kvinnor. Att polisen gick så våldsamt till väga, med tårgas och vattenkanoner, mot demonstrationer som uppmärksammar en brutal våldtäkt har ju också väckt vrede. Myndigheterna kommer att tvingas granska sig själva.

– Indien är ju trots allt en demokrati och politikerna måste ta hänsyn till den allmänna opinionen. Men det räcker inte med att införa fler poliser på gatorna, man måste arbeta med att ändra attityderna. Trots att det finns, och har funnits, många kvinnor på höga positioner i samhället är Indien ändå präglat av mycket kvinnovåld, och kvinnor känner sig otrygga ute på gatorna. Kvinnan har traditionellt en underdånig ställning, och det var inte alltför många år sedan det fortfarande förekom änkebränning till exempel.

Hur ska man åstadkomma en attitydförändring till kvinnovåld i det indiska samhället?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här, och några andra fall, har gett ett avtryck i debatten i olika delar av Indien. Det växer onekligen en medvetenhet kring kvinnovåldet, och de våldsamma reaktionerna kanske får folk att dra slutsatsen att något måste förändras. Det finns en offentlig debatt, frispråkiga tidningar och människor är inte rädda för att demonstrera. Opinionstrycket gör att myndigheterna måste agera helt enkelt.

  – Men det är svårt att komma med en enkel lösning, kanske måste man börja undervisa om detta i skolorna. Det som är positivt i det här fallet är att så många män vill visa att de solidariserar sig med kvinnorna i demonstrationerna.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Många samlades i New Dehli för att hedra den döda kvinnan.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X