Bertil Hellman

Under strecket
Publicerad
Annons

Bertil Hellman, musiker och musiklärare, Täby, har avlidit vid 72 års ålder; hans närmaste är sonen Christer.

Bertil Hellman gick i den första årskullen av Stockholms folkskolors sångklasser, senare mest kända som Adolf Fredriks musikklasser. Redan som barn fick han tips om hur han kunde spela piano av grannen Stig Holm. Som ung spelade han ofta på Nalen och där vann han tävlingen AT-jazzen. Han framträdde med egna små band i Nat ”King” Cole-stil och spelade ofta lunchmusik i radio. Han försökte efterlikna sin idol Art Tatum, och även på senare år kunde man ana Tatum bakom hans pianospel, men nu liknade det ofta mer Erroll Garner.
År 1949 gick Bertil Hagman igenom Bergs reklamskola och anställdes sedan på Svensk filmindustri, där han formgav affischer, men på kvällarna musicerade han.
Bland kända musiker han spelade med kan nämnas Charles Redland och Emil Iwring. Han spelade med olika grupper på flera kryssningar med Svenska Amerika linien, bl a tillsammans med Gösta Törner. Åren 1961-63 spelade han på
en restaurang i Florida.
Under utlandsvistelsen hade han tappat en del av kontakterna med den svenska nöjesvärlden och när han med hustru och en son på väg flyttade tillbaka till Sverige, anställdes han som musiklärare vid Förskoleseminariet i Nacka. Sedan studerade han vid Borgarskolan för att få formell musiklärarbehörighet.
Hur viktigt musiklivet i en skola är insåg jag när vi i Mörbyskolan i Danderyd haft tillfälliga vikarier som musiklärare. Så kom Bertil Hellman till skolan och åter fick vi höra elever spela och sjunga i kör. Så var det under alla följande avslutningar och flera shower. Jag kände mig stolt och tacksam över att vara med i en gemenskap där man kunde åstadkomma något sådant. Vi fortsatte som kolleger i Danderyds gymnasium, när detta tillkom 1982.
De sista tio åren åkte vi tillsammans minst en gång årligen till Kanarieöarna, mest Puerto de la Cruz på Tenerife, där vi spelade för nöjes skull på en ofta fullsatt restaurang.
Bertil Hellman satte värde på livets goda och ville gärna att
andra skulle göra det också.
Olof Orrgård

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons