Annons

Bert Karlsson: Vi kan spara 20 miljarder över en natt

Kommunerna tar inte det lägsta budet, utan de tar ut så mycket pengar som de någonsin kan från staten, skriver Bert Karlsson.
Kommunerna tar inte det lägsta budet, utan de tar ut så mycket pengar som de någonsin kan från staten, skriver Bert Karlsson. Foto: Anna Svanberg

Just nu kostar ensamkommande ung­domar lika mycket som det svenska försvaret, ofattbara 40 miljarder kronor. Det skulle kunna halveras – med en offentlig upphandling, skriver Bert Karlsson, ­Jokarjo.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kommit med en mängd förslag för att åtgärda den alldeles för stora flyktingmottagningen i landet.
Bland annat har plan- och bygg­lagen ändrats, men tyvärr togs bara hotell och vandrarhem med. Den viktigaste planändringen, att tillåta ändringar/ombyggnationer i kontor och liknande, hoppades över och därmed missar staten att tiotusentals boplatser kan skapas över en natt.

I dagsläget är det fortfarande kommunerna som kan fördröja och stoppa planer på nya boenden, ­vilket de tyvärr gör. Trots att tjänstemän och alla instan­ser har sagt ja har exempelvis politikerna i Kungsbacka fördröjt ett ärende i flera månader, med hänvisning till ett möte i februari. Där missades 1  000 boplatser.
Vi skulle inte behöva ha ovärdiga övernattningar i tält eller på järnvägsstationer, vilket dessutom är helt olagligt enligt bygglagen. Då går det plötsligt att göra tillfälliga avvikelser, men inte på riktiga kontorsbyggnader som passar alldeles utmärkt till boende.

Annons
Annons
Annons