Berörd

Utbudet av olika sorters massage och kroppsbehandlingar ökar ständigt. Choklad, same-zen, afrikanskt eller polynesiskt – variationen är stor, liksom vårt behov av beröring.

Under strecket
Publicerad

Vid beröring frigörs oxytocin som är ett lugn- och ro-hormon. Det stärker även immunförsvaret.

Foto: KARIN GRIP
Annons

Vid beröring frigörs oxytocin som är ett lugn- och ro-hormon. Det stärker även immunförsvaret.

Foto: KARIN GRIP
Vid beröring frigörs oxytocin som är ett lugn- och ro-hormon. Det stärker även immunförsvaret.
Vid beröring frigörs oxytocin som är ett lugn- och ro-hormon. Det stärker även immunförsvaret. Foto: KARIN GRIP

Stilla vågskvalp, vackra toner och fågelkvitter ljuder ur bandspelaren. Ljuset är dämpat och madrassen värmer. Med mjuka rörelser för massören sina händer över min trötta rygg, metodiskt fram och tillbaka. Det dröjer inte länge innan lugnet sprider sig. Efter ytterligare en dryg timme med varma lavastenar, svagt rasslande trämaracas, saltpeeling, marulaolja och huvudmassage kan mitt tillstånd inte bli mer Nirvanalikt. Kroppsbehandlingen kallas Khanya of Africa och erbjuds hos nyöppnade Stockholm Strand Spa på Strandvägen.

Det som händer i kroppen vid beröring är att oxytocinfrisättningen ökar. Oxytocin är ett lugn och ro-hormon som ställer om nervsystemet och för över oss i ett antistressläge. Det stärker även immunförsvaret och vår smärttröskel. Samtidigt sjunker både puls och blodtryck. Studier visar att barnhemsbarn som inte får mänsklig beröring dör, trots fullgod näring och hygien.

Annons
Annons

– Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet, men knappast leva. Beröring är lika viktigt som att äta, säger professor Kerstin Uvnäs Moberg, expert på hormonet oxytocin och dess effekter.

Hon tror även att även mekanisk beröring, som exempelvis en massagestol, eller att man rör vid sig själv kan ge resultat. Men allra bäst är beröring från någon annan.

– Men den personen måste ha en god intention, det är viktigt. Annars blir det så att man automatiskt låser sig. En person man inte har en relation till, som en massör, måste ha en professionell inställning och en god och rar vilja för att beröringen ska fungera, säger Kerstin Uvnäs Moberg.

Men att välja behandlingsform är inte det lättaste. Chokladmassage, same-zen med jojkmusik, afrikanskt eller klassiskt svenskt? Utbudet är enormt och fortsätter att växa.

Anna Karin Törnberg, kanslichef på Kroppsterapeuternas förbund, gläds åt att den klassiska svenska massagen fått ett uppsving.

– Visst finns det många spännande behandlingstyper att välja mellan nu för tiden, men man ska inte glömma bort att vi i Sverige också har en häftig historia med kurbad och massage. Vår tradition går inte av för hackor, och nu har den klassiska svenska massagen fått en revival. Det är kul, tycker jag. Den är dessutom världskänd.

Förutom den klassiska svenska massagens framgång ser Anna Karin Törnberg andra trender.

– Kombinerade behandlingar kommer mer och mer, en halvtimme klassisk massage och en halvtimme zonterapi till exempel, säger hon. Som en variant på restaurangernas avsmakningsmenyer.

Många av trenderna kommer från USA och det senaste Anna Karin hörde talas om var att man checkar in på spa för att sova.

Annons
Annons

– Just den trenden tror jag inte kommer att slå här i Sverige, det låter för absurt. Men man vet ju aldrig, säger hon med ett skratt.

Akupressur

Är som akupunktur, men utan nålar. Den ingår i den traditionella kinesiska läkekonsten och baseras på teorin om livsenergin Qi som flyter genom i kroppen.

Aromaterapi

Behandling där terapeuten utifrån bland annat anamnesen väljer oljor som på olika sätt kan användas på patienten. Under medeltiden blev de eteriska oljorna populära såväl som medicin som parfym.

Ayurvedisk massage

De flesta behandlingsformer grundar sig på en omfattande behandlingssekvens som heter Pancha-karma. Ett urgammalt sätt att rena och föryngra kroppen. Exempel är Abhyanga, helkroppsmassage med olja, och Garshan, torrmassage med sidenvantar.

Kinesiologi

Modern västerländsk fysiologi, anatomi och rörelselära som kombineras med urgamla kinesiska akupunkturlagar och österländsk kunskap om människans inre och yttre energisystem.

Klassisk svensk massage

Massage och muskeltöjningar i friskvårdande syfte. Kan även behandla lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar.

Shiatsu

Terapeuten trycker, töjer och tänjer och använder sin egen kropp som tyngd vid behandlingen. Metoden utvecklades från akupressur i början av 1900-talet i Japan.

Spa- och kurterapi

Lera, oljor och alger används till bad, massage och inpackningar. Namnet kommer ursprungligen från kurorten Spa i Belgien.

Taktilterapi

Strukturerad beröring av huden med Taktil stimulering. Definieras som en sinnesträning och omsorgspedagogisk metod i daglig omsorg och träning.

Zonterapi

Metoden bygger på de naturmedicinska teorierna om att kroppen kan delas in i olika zoner där varje organ har en zonändpunkt på, företrädesvis, foten. Genom att trycka på den punkten sägs sjukdomstillstånd kunna behandlas.

Källa: Branschrådet Svensk Massage och Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons