Minnen av minnet”Berörande bortom förståelsen”

Maria Stepanova (född 1972), är poet, essäist, journalist och chefredaktör för den oberoende och mikrofinansierade nättidningen colta.ru. ”Minnen av minnet”  är hennes romandebut, nominerad till Jasnaja Poljana-priset.
Maria Stepanova (född 1972), är poet, essäist, journalist och chefredaktör för den oberoende och mikrofinansierade nättidningen colta.ru. ”Minnen av minnet” är hennes romandebut, nominerad till Jasnaja Poljana-priset. Foto: Andrej Natotsinskij

Tungt och lättsamt i symbios. Maria Stepanova har skrivit en självbiografisk familjefresk. Det är en stark romandebut som påminner om att Ryssland inte bara är en stormakt utan också ett land med en rik samtidslitteratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Titeln på Maria Stepanovas bok, ”Minnen av minnet”, är kongenial med innehållet i densamma. Med andra ord, en synnerligen lakonisk bruksanvisning för läsningen av en bok som författaren kallar en romans och förlaget en roman eller en essäistisk roman. Men det här är en bok som inte lyder vedertagna genrer, en bastard kanske, som även tvingar läsaren att osäkra sina egna invanda föreställningar och mönster.

Resonemangen är inte alltid enkla eller solklara, men det är intellektuellt stimulerande och lärorikt. Det är ibland som med bra lyrik, berörande bortom förståelsen. Även om Stepanova lutar sig mot såväl århundrandens som samtida minneskulturer är det en författare som tänker eget och spårar sin väg genom den egna släkthistorien – och möjligen också till sig själv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons