Annons

Beroende av datorspel – kan man bli det?

Anders Håkansson, enhetschef för spelberoendemottagningen i Malmö och den första professorn i beroendemedicin med inriktning på spelberoende.
Anders Håkansson, enhetschef för spelberoendemottagningen i Malmö och den första professorn i beroendemedicin med inriktning på spelberoende. Foto: Apelöga

Ska extremt datorspelande kunna klassas som en beroendesjukdom? Ja, experterna ser likheter med andra beroenden – men än finns inte diagnosen.

Under strecket
Publicerad

För dem som spelar om pengar finns behandlingshem, hjälptelefon och en hel del forskning. För dem som inte kan hantera sitt datorspelande är det svårare och få legitimerade psykologer har problematiskt datorspel som inriktning. Om datorspelsberoende blev en egen diagnos skulle det kunna bli lättare att få hjälp.

– Det finns än så länge mycket lite forskning om hur man behandlar ett problematisk datorspelande. Det är som vanligt: problemen uppstår först, forskningen hänger inte riktigt med, säger Anders Håkansson, enhetschef för spelberoendemottagningen i Malmö och den första professorn i beroendemedicin som har inriktning på spelberoende.

Annons
Annons
Annons