Berners i Ukraina: Krig och korruption - eller reformer?

Benedicte och Örjan Berner rapporterar från ett land där den ryska invasionen fortfarande präglar tillvaron. Bara fortsatt utländsk hjälp kan lösa krisen.

Under strecket
Publicerad

Ukrainska sångerskan Jamala vann årets Eurovisionfinal med en sång om Stalins massdeportation av tatarer från Krim 1944, ett ryskt förtryck som består.

Foto: Sergei Chuzavkov / TT NYHETSBYRÅN
Annons

KIEV. Kriget i Donbass bildar bakgrund till varje samtal i den ukrainska huvudstaden. Diskussionen gemene man emellan kretsar ändå mest kring de inrikespolitiska problemen. För den utländske besökaren är det dock dramatiskt att ett lågintensivt krig förs i Europas mitt där närmare 10 000 personer dött under de två år som gått sedan de av Ryssland inspirerade och aktivt understödda ”separatisterna” i Donetsk och Luhansk igångsatte sin revolt.

Striderna har kraftigt minskat i omfattning men varje dag dödas fortsatt enstaka ukrainska soldater och okänt antal separatistiska militärer i striderna. För Ukrainas ekonomi är kriget kostsamt både genom att stora resurser måste avdelas för militära ändamål, utländska och inhemska investerare tvekar att engagera sig i östra och sydöstra Ukraina och handeln med Ryssland kollapsat. Någon lösning är inte i sikte.

Annons
Annons
Annons