Annons
X
Annons
X

Bernanke pratar ned dollarn

USA:s centralbankschef Ben Bernanke pratade ned dollarn ytterligare på en konferens i Boston i dag. Låg inflation och hög arbetslöshet innebär att det verkar finnas fog för ytterligare stimulanser, förklarade han.

Av Reuters, TT
USA:s centralbankchef Ben Bernanke pratade ner dollarns värde ytterligare under fredagen.

USA:s centralbankchef Ben Bernanke pratade ner dollarns värde ytterligare under fredagen. Foto: EVAN VUCCI/AP, TORU HANAI/REUTERS

En vanlig prognos på marknaden är att Fed fram till årsskiftet kommer att spendera 500 miljarder dollar (nästan 3 300 miljarder kronor) på att trycka ned räntorna med obligationsköp och därmed få fart på tillväxten.

Dollarn föll två öre mot kronan efter Bernankes uttalande, ned till 6:53 kronor per dollar. Det är den lägsta nivån sedan september 2008.

Ett program för stödköp av statsobligationer med långa löptider skulle enligt skolboken dra ned ränteläget i USA, vilket borde få upp kreditgivningen, konsumtionen och investeringsviljan i landet.

Annons
X

USA:s arbetslöshet ligger för närvarande nära 10 procent och kärninflationen i USA ligger på cirka 1,4 procent, vilket kan jämföras med Feds mål på 1,7-2,0 procent.

I förlängningen av den allt lägre inflationen spökar varje centralbankschefs mardröm: deflation. Det betyder ihållande prisnedgångar, vilket lätt kan leda till onda spiraler i ekonomin.

I deflation skjuts investeringar och konsumtion på framtiden då alla räknar med lägre priser längre fram. Det ökar även på den reella skuldsättningsnivån i ekonomin, vilket gör att många företag och hushåll får för stora skulder i balansräkningen. Detta späder också på trycket nedåt på efterfrågan.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Konsumentpriserna i USA steg med 0,1 procent i september jämfört med månaden före, visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement på fredagen.

  Det kan jämföras med en snittprognos på en ökning på 0,2 procent, enligt en Reuters-enkät.

  Exklusive livsmedel och energi låg priserna stilla, vilket kan jämföras med väntade 0,1 procent i prisökning.

  På årsbasis har konsumentprisindex gått upp med 1,1 procent, mot väntade 1,2 procent.

  Siffrorna gav ytterligare en knuff nedåt för dollarn, ned mot 6:52 kronor.

  Förutom att sannolikheten för ett stödköpsprogram i november anses större efter Ben Bernankes uttalande fick det många bedömare att skjuta fram tidpunkten för nästa styrräntehöjning från Fed, enligt Reuters.

  Feds styrränta ligger för närvarande på 0-0,25 procent och där väntas den enligt terminskontrakten på valutamarknaden ligga kvar till andra kvartalet 2012. Före Bernankes uttalande på fredagen fanns positioner som antydde en räntehöjning i slutet av 2011.

  Washington TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  USA:s centralbankchef Ben Bernanke pratade ner dollarns värde ytterligare under fredagen.

  Foto: EVAN VUCCI/AP, TORU HANAI/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X