Bernanke gör sig redo att dra vapen

Kraven har varit högljudda men hittills resultatlösa. Ben Bernanke har hårdnackat vägrat plocka fram ett av de få vapen han ännu sitter på för att försöka stimulera ekonomin. Mycket talar för att centralbankschefen nu ändå har börjat fingra i sin kostymficka för att fiska upp nyckeln till vapenskåpet.

Under strecket
Publicerad
Annons

På fredag är Ben Bernanke tillbaka bland de massiva bergspartierna i Jackson Hole, Wyoming – platsen för Federal Reserves årliga symposium. Förväntningarna är skyhöga på centralbankschefen att leverera en tillspetsad repris på fjolårets föreställning. Då yppade han för första gången orden om ett väntande stimulanspaket – något som resulterade i att sedelpressen senare vevades i gång på högvarv och under sex månaders tid matade ut 600 miljarder nya dollar.

Inför årets möte har redan antytts att Federal Reserve står redo att vidta åtgärder om den ekonomiska situationen skulle försämras ytterligare. Det är precis vad som har hänt hävdar flera tunga aktörer på Wall Street. Argument för att lansera ytterligare ett stimulanspaket återfinns framför allt i marknadens behov av förtroende samt i den uppsjö av dyster statistik som har belägrat världens största ekonomi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons