Annons

Bernanke avstår från ny stimulans

Den amerikanska centralbanken lanserar inte några nya stimulanser – snarare ligger uppgiften att få fart på USA:s tröga återhämtning nu hos kongressen som måste hamra fram en långsiktigt hållbar plan. Det budskapet levererade Ben Bernanke under gårdagens högst emotsedda tal. Tillsammans med en reviderad BNP-utveckling under det andra kvartalet fick det börserna att svaja till.

Publicerad

Förväntningarna om nya stimulanser kom i går kraftigt på skam. I stället meddelade Ben Bernanke, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, att Fed tänker sitta still i båten tills vidare. Förvärras läget ytterligare kan det dock bli aktuellt med nya stimulanser, troligen efter bankens möte i september, som i går dessutom förlängdes till två dagar för att ge utökade möjligheter att diskutera frågan närmare.

–Federal Reserve kommer definitivt att göra allt det kan för att återställa de höga nivåerna för tillväxten och sysselsättningen, sade Ben Bernanke. Men det mesta av den ekonomiska politiken som stödjer en robust ekonomisk tillväxt på lång sikt ligger utanför centralbankens område.

Annons
Annons
Annons